Annons

Skapa ditt eget ”moln” hemma

Så tar du backup av familjebilder, videor och filer

Har du bilder och dokument lagrade på din gamla dator? Eller har du någon gång förlorat en telefon utan att ha säkerhetskopierat den?

Om du skapar en egen molntjänst hemma slipper du bli av med viktig saker och bilder. Då kan du samla alla filer på ett ställe – och det är faktiskt inte svårt.

Många av oss slarvar med säkerhetskopiering och lagring. Det verkar krångligt och tidskrävande – och många tar sig därför inte för med att sätta sig in i det.

Det finns flera bra anledningar till att vara noga med säkerhetskopieringen. För det första har bedragarna blivit mer kreativa de sista åren, och teknologin gör det enklare att göra trovärdiga bedrägerier, där man tar filer som ”gisslan” mot en lösensumma.

Witold Skalski (t.v) och Tomas Kristiansen menar att det finns flera anledningar till att ta säkerhetskopiering på allvar.

– Vi lagrar också mer och mer känslig information och har fler filer än tidigare, förklarar Tomas Kristiansen, nordisk produktchef inom lagring på Komplett.

Komplett är en näthandelskedja som säljer teknik, hemelektronik, mobiltelefoner och mycket mera.

– De flesta externa hårddiskarna kommer i dag med program speciellt inriktade mot backup. De är enkla att installera, och programmen låter dig välja vad du vill säkerhetskopiera så att det sker regelbundet, säger han.

Om du har en ganska ny trådlös router hemma, med en eller flera USB-portar, kan du koppla den externa hårddisken till den. Om du gör detta, har du med enkla grepp ett eget moln hemma, som kan ta säkerhetskopior från olika datorer och mobiler utan att du behöver koppla in hårddisken med en kabel.

EXTERN LÄNK:

Så får du snabbast internet hemma

Genom att koppla en extern hårddisk till den trådlösa routern, kan man enkelt lagra filer via det trådlösa nätet hemma.

Så kopplar du en extern hårddisk till routern

Steg 1: Kolla att den trådlösa routern har minst en USB-port. USB 3.0 är att föredra, eftersom dessa ger högre överföringshastighet än tidigare standarder – om den externa hårddisken också har USB 3.0.

Steg 2: Välj en extern hårddisk som har tillräcklig plats. Om det är flera familjemedlemmar som ska använda enheten, kommer det löna sig att köpa en med minst 3 terabyte (TB).

Seagate har en rad hårddiskar som är lämpade för att koppla till den trådlösa routern. Seagate Backup Portable 4 TB (t.v) och Seagate Backup Plus Desktop Hub 8 TB.

EXTERNA LÄNKAR:

Köp Seagate Backup Plus Portable 4 TB här

Köp Seagate Backup Plus Desktop Hub 8 TB här

Steg 3: Öppna routerns administrationsprogram – som i de flesta fall sker genom att öppna webbläsaren och anger routerns IP-adress. Ofta är det http://192.168.1.1, http://192.168.0.1 eller liknande.

Denna information hittar du ofta på lådan som följer med routern. Vissa routrar har också egna appar till mobilen för att lättare kunna hantera det trådlösa nätverket.

När du har loggat in i appen eller på webbsidan kan du aktivera den enhet du har kopplat in via USB-kabeln.

Steg 4: När du har kopplat till den externa hårddisken, bestämmer du vilka enheter som ska säkerhetskopieras med hjälp av en app eller programvara som hör till hårddisken.

Till Seagate-hårddiskar kan man exempelvis ladda ned en app för säkerhetskopiering av innehållet på mobilen. Du kan också ladda ned en app för att få tillgång till innehållet som ligger lagrat på den externa hårddisken via telefonen och programvaran till datorn, som används till att sätta upp en ”back up”-plan och administrera vem som ska ha tillgång till filerna och mapparna. Här ska du också bestämma om det ska krävas lösenord för att få tillgång.

Det finns också andra lösningar för trådlös säkerhetskopiering hemma, ungefär som Apples Time Capsule.

NAS: Molnlagring du har tillgång till var som helst i världen

Medan externa hårddiskar kan ta lite tid att installera, är det enkelt att koppla till flera enheter när den första väl är uppe. En NAS (network-attached storage) å andra sidan, är enkel att installera men är lite mer avancerad att koppla till olika datorer och enheter, förklarar Wiold Skalski på Komplett.

– Själva installeringen av en NAS är ofta enkel, men uppkopplingen av olika enheter kan vara en utmaning fören del, säger han.

Om man tar sig besväret är det dock många fördelar med NAS. Du kan komma åt dina filer var som helst i världen – i motsats till den externa hårddisken som du bara har tillgång till när den är ansluten till ditt trådlösa nätverk hemma.

Dessutom kan alla som är kopplade till wifi-nätverket få tillgång till filerna – så länge du sätter upp att alla ska ha tillgång till det. Säkerheten är ofta bättre också, särskilt på varianter som rymmer två eller flera hårddiskar. Dessa kan man spegla så att en av hårddiskarna helt enkelt tar en säkerhetskopia av det innehåll du har lagrat i den andra. Men flera NAS fungerar också om ett mediacenter, med möjlighet att direkt strömma innehåll till din TV eller ditt ljudsystem.

En NAS kan man få tillgång till från var som helst i världen.

Så kopplar du upp NAS hemma

Steg 1: Det finns olika varianter av NAS. Flera kan kopplas rätt upp mot routern, medan andra kräver att du monterar hårddisken själv. Måste du montera den själv är det ändå enkelt och allt som krävs är en skruvmejsel.

Steg 2: När hårdvaran är på plats, installera programvaran som ingår i NAS:en. I programmet kopplar du upp enheten och bestämmer vilka mappar som ska säkerhetskopieras.

Steg 3: Det sista steget är att ansluta andra enheter till NAS:en. Om du har en NAS från Qnap kommer du hitta en hel rad appar till både iOS-enheter och Android-enheter, vilket gör det möjligt att säkerhetskopiera innehållet på din mobil, komma åt filerna som ligger på NAS:en, och gör om enheten till en fjärrkontroll för att strömma innehållet till din TV.

NAS: Qnap har olika typer av NAS:er. Här är två varianter, med två och fyra hårddiskar. Qnap TS-231P 2-bay NAS (t.v) och Qnap TS-431P 4-bay NAS.

EXTERNA LÄNKAR:

Här hittar du Qnap TS-231P 2-bay NAS bundle hos Komplett

Här hittar du Qnap TS-431P 4-bay NAS bundle hos Komplett

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln