ANNONS

Blue, Azure, Font

Här finns de dolda sommarfarorna

Veterinären guidar: Så skyddar du ditt husdjur i sommar

För de flesta av oss är sommaren förknippad med lata dagar i solen, dignande picknickkorgar och glass i stora lass. Men för familjens fyrbenta vänner kan såväl grillmiddagen som det svalkande badet innebära stor fara. Charlotte Schildmeijer, veterinär på FirstVet, guidar i hur vi bäst skyddar våra husdjur i sommar.

Den här artikeln är producerad av Schibsted Brand Studio

En härlig morgonpromenad i ett kvittrande skogsbryn. En båttur ut i skärgården. Grillfest med grannarna och lata dagar i solen. Sommaren är en tid för avkoppling, men för alla är idyllen inte lika självklar.

För familjens fyrbenta medlemmar innebär sommaren en mängd potentiella faror – där vissa är mer oväntade än andra.

Picknickar och grillmiddagar är en sån där klassiker. Det trillar ner matbitar eller ett barn som vill ge hunden en liten munsbit. Det är lätt att missa något och vi har inte alltid full koll på allt som sker. En majskolv kan tyckas ofarlig, men kan orsaka totalstopp i en hunds tarmsystem, säger Charlotte Schildmeijer, veterinär på FirstVet.

LÄS MER: Allt för ett hälsosamt djurliv
Personal computer, Plant, Furniture, Dress, Houseplant, Comfort, Table, Smile, Chair

Charlotte Schildmeijer, veterinär på FirstVet.

Var uppmärksam vid vatten

En annan dold fara som många inte tänker på är vatten. De allra flesta hundägare är i dag medvetna om livsfaran med algblomningen, men tänker kanske inte på att drunkning faktiskt också är ett möjligt scenario när det kommer till hundar.

Alla tänker att hundar simmar bra – och det gör de, men det betyder inte att olyckor inte kan ske. Det har till exempel hänt att hundar råkat hamnat under poolens täckande skydd och inte kunnat komma upp, säger Charlotte.

Dog breed, Water, Carnivore, Sunglasses, Fawn, Collar

Själva badandet i sig kan i vissa fall också bidra till besvär i form av fukteksem. Det drabbar främst hundar med lite tjockare päls. Här är det därför viktigt att torka hunden ordentligt efter ett dopp i det blå. Men fukteksem kan även uppstå efter bett från exempelvis myggor eller fästingar.

Bakterierna som normalt finns på huden växer till och kan leda till en hudinfektion om hunden slickar eller gnager på huden för att lindra klådan. Det kan bli ganska djupt och sårigt med var, vilket kan bli väldigt smärtsamt. Fångar man upp det i tid går det att få bukt på genom att trimma upp pälsen, lufta och tvätta med antibakteriella medel. Så var uppmärksam – har din hund slickat mycket på ett ställe? Försök se efter vad som har hänt.

Charlotte tipsar: Det här bör du ha hemma

Kyla kan lindra bettsmärtan

Olika typer av insektsbett är även något som oroar många hund- och kattägare sommartid, konstaterar Charlotte, eftersom det kan bli väldigt smärtsamt.

En katt kan ha blivit stucken i tassen, vilket gör att den kanske inte vill gå. Det är väldigt ovanligt att insektsbett är allvarligt, men det är bra att hålla lite koll på dem. Kanske kan du försöka kyla lite lätt på stället för att lindra smärtan och ta bort gadden om den sitter kvar.

Vid svullnader och bölder är det värt att vara lite extra uppmärksam. Framför allt när det gäller utekatter. Det kan vara att de bara har råkat i klinch med en annan katt, men det kan också vara så att de har stött på en huggorm. Det är nämligen en av de vanligaste sommarfarorna, både när det kommer till katter och hundar.

People in nature, Natural landscape, Flower, Plant, Sky, Petal, Cloud, Agriculture, Grassland

– Huggormsbett sker varje vecka under sommaren. Det kan bli allvarligt, men katter är generellt mycket tåligare än hundar och det blir sällan några allvarligare komplikationer, säger Charlotte.

Hur vet man om katten blivit biten?

Men det kan förstås vara svårt att veta om ens djur råkat ut för en huggorm. I synnerhet om det rör sig om katter eftersom de för det mesta strövar runt på egen tass.

När det kommer till hundar som blir bitna är du som ägare oftast med. Det är svårt att vara lika säker när det gäller katter. Oftast är det en tass eller kind som svullnar upp och kan ge en indikation på vad som har hänt. Ibland går det även att se bitmärken efter ormens huggtänder. Här kan ett videosamtal med en veterinär vara bra för att på så sätt få rådgivning. Men alla djur som har blivit huggormsbitna ska alltid uppsöka en veterinär.

Det här är Firstvet

Med FirstVet får du veterinärkliniken, djurbutiken och djurapoteket direkt i mobilen. Här får du som djurägare snabba råd, trygg vård och rätt produkter – oavsett var du befinner dig. FirstVet grundades 2016 och finns i dag i flera andra länder.

Få snabba och trygga råd från legitimerade veterinärer.

Handla produkter och få snabb hemleverans.

Klicka hem receptbelagda läkemedel.

Dog breed, Comfort, Carnivore, Happy
Cat, Plant, Carnivore, Organism, Grass, Sunlight, Wood, Fawn, Felidae

Värmen kan vara livshotande

Utöver slingrande rörelser på marken bör du som hundägare även vara observant på värmen under sommarens varma dagar. Värmeslag är nämligen inte helt ovanliga – och det kan vara livshotande.

Hundar svettas inte som människor, utan svalkar sig med hjälp av sin andning. Om luften då är varm blir det därmed svårare för dem att stå emot värmen. Det är en av anledningarna till att det är så otroligt farligt att lämna hunden i bilen en varm sommardag.

VÄRMEBÖJA? Var då uppmärksam på om din hund:

Andas/hässjar kraftigt. Är orolig och söker svalka. Har hög puls och röda slemhinnor. Är svag och vinglig. Har kräkningar och diarré.

– Håll koll på om din hund känns dåsig, hängig eller tyr sig till skuggan. Även om de går och lägger sig på något svalt. Ett annat tips är att kolla deras slemhinnor i munnen: de ska vara fuktiga och ljusrosa. Varningstecken är om de är klarröda och torra.

Men oavsett om det rör sig om värmebölja, fästingar eller huggormar är det värt att vara lite extra om sig och kring sig.

Vi rör oss mer på sommaren – vilket är roligt, men kan också innebära fler faror. Speciellt för hundar. Är du osäker är det alltid bättre att höra av dig till en veterinär för att få rådgivning. 

LÄS MER: Allt för ett hälsosamt djurliv

Fler sommarfaror som kan vara bra att känna till  

FÄSTINGAR 

Fästingar kan sprida sjukdomar som anaplasmos, borrelios och TBE via sina bett. Dessa sjukdomar är dock ovanligare hos katter än hos hundar. 

ALGBLOMNING 

Vid algblomning i sjöar, hav och vattendrag kan det bildas ett gift i vattnet. Om en hund badar i eller dricker av vattnet kan hunden  drabbas av algförgiftning, ett livshotande tillstånd.

INSEKTSBETT

Bett eller stick från insekter gör sällan katter och hundar allvarligt sjuka, men kan både klia och göra ont. Vissa hundar kan dock få allergiska reaktioner.

PICKNICK

Sönderslagna flaskor, trasiga engångsgrillar och andra vassa föremål kan dölja sig i gräset och på stranden. Är olyckan framme kan både katter och hundar få skärsår. 

SOLBRÄNNA

Störst risk löper tunnpälsade djur samt djur med mycket ljus päls, eftersom deras hud har mindre pigment och därmed är känsligare. Förebygg solbränna med parfymfri solkräm.

PADDOR

Paddor har körtlar på ryggen som kan avsöndra gift. Om en katt eller hund slickar eller biter på en padda kan de få i sig detta gift och börja salivera väldigt mycket.

LOPPOR

Loppor är sällan farliga men kan vara mycket besvärande för hunden, i synnerhet kattloppor. Kattloppan finns främst i södra Sverige och kan drabba både hundar, katter och människor. 

ANNONS Innehållet på den här sidan är skapat av Schibsted Brand Studio i samarbete med vår annonsör. Det är inte producerat av Aftonbladets redaktion.