Skapa drömrabatten – lättare än du tror!

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-30

Fyra steg mot en vacker och lättskött rabatt

Visst väcks habegäret? Tänk att ha en så här underbar rabatt hemma i trädgården. Följ Dan och Ann-Christin Rosenholms enkla tips och drömmen kan bli verklighet fortare än du tror.

Längtar du efter den där prunkande rabatten framför dig varje vår?

Men får ändå en spretig, sorglig historia där bara ogräset verkar trivas?

Lugn. Här får du knepen för att få den perfekta rabatten – som dessutom är lättskött.

Ann-Christin och Dan Rosenholm vet allt om hur du skapar din drömrabatt. Tillsammans har de skrivit boken "Växtkomposition".

Visst är det fantastiskt att gå runt i handelsträdgården så här års och bara låta sig inspireras av alla vackra, färgsprakande växter. Och kanske köpa några? Den där skulle ju göra sig bra i rabatten hemma?…

Gör inte så. Det är ett av de vanligaste felen man gör med sin rabatt.

–? Sverige blir trädgårdsgalet i april och maj. Många köper något som ser snyggt ut nu – men som sedan är trist resten av säsongen, säger Dan Rosenholm, som tillsammans med sin fru Ann-Christin har skrivit boken ”Växtkomposition”, som handlar om hur du tänker när du skapar rabatter och trädgårdar.

Hur gör man då?

Tja, grunden är inte svår.

Först: planera. Tänk perenner snarare än vårblommor så här års.

Sedan: tänk mer på växternas former än på deras färger. Låter kanske konstigt, men är inte det.

Färgen är tillfällig

–? Färg skapar en känsla i rabatten, men själva blomfärgen har man väldigt tillfälligt. Formen däremot finns kvar hela säsongen. Formen är faktiskt ofta det dominerande intrycket av en rabatt, säger Dan och berättar om ett knep.

Ta en bild av din rabatt och gör sedan om bilden till svartvitt. En bra rabatt ska vara lika snygg i färg som utan färg.

Nästa tips till den perfekta rabatten är att använda rejäla, kraftiga växter. Låna en bok och läs på om olika sorter.

–? Små, söta blommor är svåra att ha – om det inte är marktäckare. Man ska aldrig behöva fjanta med växter. Bra växter klarar sig i de flesta lägen på tomten och i de flesta jordar. Enda undantagen är extrem skugga och sol, säger Dan bestämt.

Plantera i klungor

Man ska heller inte ha en planta av varje, utan många som man sätter i en klunga.

–? De täcker marken och orkar konkurrera ut ogräset.

Sätter man för få blommor av varje sort konkurrerar de i stället med varandra och risken är stor att man öppnar jorden för ogräs.

–? Och om man inte särskilt gillar att ligga på knä och rensa hela sommaren, så får det aldrig finnas bar jord i en rabatt, säger Dan.

Dessutom ger rabatten ett mer harmoniskt och enhetligt intryck med färre sorter.

–? Att undvika rörigheten är bland det svåraste med en rabatt. Att det inte ser ut som en kökkenmödding alltsammans, säger Dan med ett skratt.

Hemma har familjen Rosenholm två sådana rabatter, som de planerar att gräva upp och göra om.

Skissa och planera

För tyvärr måste man gräva upp och byta växter om det blivit tokigt. Bästa sättet att undvika det är förstås att skissa och planera ordentligt redan från början.

–? Men man måste också vara realistisk, hur många orkar det? Det är inte något fel att gräva upp och ändra. Det kan till och med vara roligt.

Dan och Ann-Christin är båda civilingenjörer, men Dan jobbar enbart med blommor och trädgårdar.

–? Jag har haft intresset sedan tonåren och min fru blev väldigt inspirerad när vi träffades, säger Dan och beskriver deras egen trädgård som lummig med mycket buskar och träd.

Lättskött på köpet

–? Lummighet är den viktigaste egenskapen, tycker jag. Sedan låtsas vi att den är lättskött. Det betyder att vi inte sköter den så mycket som vi kanske borde, skrattar Dan.

Men en lättskött rabatt – det är något du får på köpet om du planerar och anlägger den rätt.

FOTNOT: Alla tips och bilder kommer från boken ”Växtkomposition. Idéer från Enköpings parker” (Albert Bonniers förlag). Tipsen funge-rar lika bra hemma i trädgården.

Följ ämnen i artikeln