Varning: Vägarna att undvika i jul
Uppdaterad 2014-12-21 | Publicerad 2014-12-17
15 omkomna och 1 000 skadade.
Jultrafiken har en mörk baksida och nu varnar både polis en för jul- och nyårstrafiken.
Motormännen listar landets farligaste vägar.
Årets värsta dagar på vägarna stundar. Mellan sill och nyårsraketer kommer 15 personer dö och 1 000 att skadas i trafikolyckor, om antalet fortsätter i samma takt som tidigare år.
De senaste sex åren har fler än 7 800 personer omkommit och skadats i jul- och nyårstrafiken, menar Motormännen som sammanställt olycksstatistik från Transportstyrelsen och Trafikverket. Och allra farligast är det i morgon, den 22 december.
Polisen varnar för ouppmärksamma och stressade förare.
– Låt bli att rattsurfa. Varje dag sker trafikolyckor som beror på felaktigt mobilanvändande. Några sekunders ouppmärksamhet kan få svåra konsekvenser, säger Bengt Svensson, kommissarie och trafikansvarig på Rikspolisstyrelsen.
Julafton och nyårsafton säkra
Genom att undersöka olycksstatistiken mellan 20 december och 12 januari under de senaste sex åren menar Motormännen att farligaste dagen på vägarna är den 22 december. Då skadas i genomsnitt 82 personer, men såväl dagen före som efter är snittet betydligt högre än en normal dag.
Färre skadas på nyårsafton och julafton med 32 respektive 35 skadade personer.
Farligast på landsvägar
Farligast är det att färdas på landsvägar utan mötesseparering, vilket innefattar hälften av landets europavägar. Enligt Trafikverket är risken att dö på en sådan väg nästan fem gånger så hög som på en genomsnittlig motorväg.
– Om du kör 90 km/h och tittar ner på mobilen i två sekunder hinner du rulla 50 meter helt utan kontroll, under den korta stunden kan någon kliva ut i vägen eller bilen framför börja bromsa och då är olyckan ett faktum, säger Bengt Svensson.
Motormännens trafiksäkerhetsansvarige Erik Kjellin råder julbilisterna att ha bra vinterdäck, anpassa farten till väglaget och vara utvilad.
– Planera din resväg och välj om möjligt säkra motorvägar och 2+1-vägar med mitträcke där risken för svåra olyckor är mindre, säger Erik Kjellin.
Polisen menar att det viktigaste är att köra lugnt.
– Ett råd är att inte bestämma några exakta tider när du ska vara framme. Då riskerar du inte att bli stressad i trafiken. Oftast spelar det ingen roll om du blir en halvtimme senare än planerat. Det är bättre att du faktiskt kommer fram, säger Bengt Svensson.
Se i faktarutan nedan vilka vägar som är farligast.