Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Elsa, Isabella

Hög tid att boka uppkörning till sommaren

Uppdaterad 2018-07-25 | Publicerad 2017-04-19

Trycket på körprov i sommar är högt.

Om du vill ta körkort i sommar är det snart dags att boka uppkörningen.
Trycket är just nu hårt på Trafikverket som nyanställer personal för att hinna med.
– Mitt råd är att vara ute i väldigt god tid, säger Ylva Lundin på Trafikverket.

Nu under våren och sommaren ökar suget efter att ta körkort kraftigt, och Trafikverket rustar för att möta efterfrågan.

– Det är en kombination av att det är högsäsong för att ta mc-körkort från 1 maj, och ett ökat tryck på körkort för tyngre släpkombinationer som husvagn och tyngre båtar. Dessutom ökar trycket på att ta körkort till EU-moped, säger Ylva Lundin, kommunikationschef på Trafikverket Förarprov.

”Sommaren ett bra tillfälle”

Flera passar också på att använda lov eller sommarsemester till att ta vanliga B-körkort.

– Många som går på gymnasiet känner att de kanske inte hinner med under våren. Då är sommaren ett bra tillfälle, säger Ylva Lundin.

För att alla som vill ska kunna ta körkort ökar Trafikverket nu bemanningen. Ett 60-tal anställda flyttar sina sommarsemestrar, pensionerad personal tas in tillfälligt och 34 personer nyanställs.

– Vi gör också mycket under våren med extratider på kvällar och helger på många orter, säger Ylva Lundin.

”Vänta inte”

Vill man vara säker på att få en tid för körprov i sommar gäller det att snart sätta sig framför datorn och boka.

– Mitt råd är att vara ute i väldigt god tid för att boka körkortsprov, minst 6 veckor i förväg. Man behöver inte vänta tills man är klar med sin utbildning, försök istället att planera både utbildning och bokning ihop. Titta också på olika orter där trycket kanske är mindre stort, säger Ylva Lundin.

Drygt hälften av alla klarar uppkörningen på första försöket, och nästan 90 procent grejar det efter tre prov. Men gruppen som kuggar upprepade gånger ökar.

– Trenden är att de som misslyckas tre gånger i rad blir fler. Vi försöker förstärka vår information och pratar mycket med våra utbildare om hur vi ska minska den siffran. Men rådet är som alltid att komma väl förberedd inför provet, att ta del av vår information, att inte göra provet för tidigt och att boka det i god tid innan, säger Ylva Lundin.

Trafikverkets tips till dig som ska ta körkort:

  • Ta del av informationen på trafikverket.se/korkort om vad du ska kunna för att bli en trafiksäker förare.
  • Planera utbildning och prov i mycket god tid.
  • Boka provet när du är en bit fram i utbildningen, minst sex veckor före. Vänta inte med att boka till sista stund.
  • trafikverket.se kan du boka provtider. Bokningsläget förändras, så det kan löna sig att återkomma. Tänk på att det kan finnas provtider på andra orter.
  • Kom väl förberedd så ökar möjligheten att klara provet.

Alla körkort i Sverige

  • AM (15 år) - Moped klass I (EU-moped). Behörighet AM ger även rätt att köra: Moped klass II, Traktor a, Motorredskap klass II (motorredskap som är konstruerat för hastighet av högst 30 km/tim.
  • A1 (16 år) - Tvåhjulig lätt motorcykel (Max 125 cm3 och 11 kW samt ett förhållande mellan nettoeffekt och tjänstevikt som inte överstiger 0,1 kW/kg), Trehjulig mc (max 15 kW). Behörighet A1 ger även rätt att köra: Moped klass I och klass II, Traktor a, Motorredskap klass II, Terränghjuling och snöskoter (om körkortet är utfärdat före den 1 januari 2000).
  • A2 (18 år) - Tvåhjulig mellanstor motorcykel (max 35 kW och ett förhållande mellan nettoeffekt och tjänstevikt som inte överstiger 0,2 kW/kg och som, om fordonets originalutförande har ändrats, har sitt ursprung i ett fordon med högst den dubbla effekten), Trehjulig mc (max 15 kW). Behörighet A2 ger även rätt att köra: Moped klass I och klass II, Traktor a, Motorredskap klass II.
  • A (24 år, 20 år vid 2 års innehav av A2, 21 år för trehjuling mc över 15 kW) - Två- och trehjulig tung motorcykel. Behörighet A ger även rätt att köra: Moped klass I och klass II, Traktor a, Motorredskap klass II, Terränghjuling och snöskoter (om körkortet är utfärdat före den 1 januari 2000).
  • B (18 år, 21 år för trehjulig MC över 15 kW) - Personbil eller lätt lastbil med en totalvikt av högst 3,5 ton, och en släpvagn som har högst 750 kg i totalvikt, en släpvagn som har högre totalvikt än 750 kg, förutsatt att bilens och släpvagnens sammanlagda totalvikt inte överstiger 3,5 ton. Terrängvagn, Motorredskap klass I (motorredskap som är konstruerat för en högre högsta hastighet än 30 km/tim), Trehjulig motorcykel, Fyrhjulig motorcykel. Behörighet B ger även rätt att köra: Moped klass I och klass II, Traktor a och b, Motorredskap klass II, Terränghjuling och snöskoter (om körkortet är utfärdat före den 1 januari 2000).
  • Utökad B (18 år) - Fordonskombinationer där bilens och släpvagnens sammanlagda totalvikt överstiger 3,5 ton men inte 4,25 ton.
  • BE (18 år) - Personbil eller lätt lastbil med en totalvikt av högst 3,5 ton och ett eller flera släpfordon kopplade till sådan bil, om släpfordonens sammanlagda totalvikt inte överstiger 3,5 ton.
  • C1 (18 år) - Tung lastbil med en totalvikt av högst 7,5 ton och personbil med en totalvikt över 3,5 ton men inte över 7,5 ton. Till ett sådant fordon får kopplas en släpvagn med en totalvikt av högst 750 kg.
  • C1E (18 år) - Bil som omfattas av behörighet C1 eller B och ett eller flera släpfordon som är kopplade till sådan bil, om bilens och släpfordonens sammanlagda totalvikt inte överstiger 12 ton.
  • C (21 år*) - Tung lastbil och personbil med en totalvikt över 3,5 ton. Till ett sådant fordon får kopplas en släpvagn med en totalvikt av högst 750 kg.
  • CE (21 år*) - Bil som omfattas av behörighet C och ett eller flera släpfordon, oavsett vikt, kopplade till sådan bil.
  • D1 (21 år*) - Buss som är konstruerad och tillverkad för högst 16 passagerare utöver föraren och med en längd som inte överstiger 8 meter. Till ett sådant fordon får kopplas en släpvagn med en totalvikt av högst 750 kg.
  • D1E (21 år*) - Buss som omfattas av behörighet D1 och ett eller flera släpfordon, oavsett vikt, kopplade till sådan buss.
  • D (24 år*) - Buss oavsett antal sittplatser och längd. Till ett sådant fordon får kopplas en släpvagn med en totalvikt av högst 750 kg.
  • DE (24 år*) - Buss som omfattas av behörighet D och ett eller flera släpfordon, oavsett vikt, kopplade till sådan buss.

* Lägre ålderskrav gäller för personer som har förvärvat grundläggande kompetenser genom sådan grundutbildning som avses i lagen om yrkesförarkompetens.

Källa: Transportstyrelsen

Följ ämnen i artikeln