De kör med choklad i tanken genom Sahara

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-30

Målet: Att ta sig till Timbuktu med en bio-bränslebil

Andy Pag och John Grimshaw med sin "chokladbil" - teamet ska ta sig genom öknen med en lastbil som drivs med bio-diesel framställt kasserad choklad.

Glöm blyfritt, gas och etanol - det är choklad som gäller. Med biobränsle gjord på choklad (!) gör engelsmännen Andy Pag, 34, och John Grimshaw, 39, gör en helt miljövänlig safariresa från Storbritannien till Timbuktu i Mali.

Den över 7200 kilometer långa färden till Mali inleddes i förra veckan då teamet med den ombyggda jeepen lämnade hamnen i Poole. Målet är att nå Timbuktu den 16 december.

Bilen de färdas i, en Ford Iveco lastbil, tankas med bio-diesel som utvunnits av överblivet kokosfett från chokladindustrin. Tanken på flaket rymmer 2000 liter "chokladbränsle". Det motsvarar ca 80 000 kasserade chokladkakor.

Dessutom har de med sig två jeepar som skulle skrotas, - nu går de på biobränsle. Med dem ska de ta sig de sista 200 kilometrarna till Timbuktu.

Teamet har nu hunnut till södra Spanien och Gibraltar.

Bränslet frös

- Vi fick lite problem när vi körde över Pyrenéerna. Vi trodde inte temperaturskillnaderna skulle påverka bränslet så mycket. Dieseln vi har med oss är gjord för sommarbruk. När vi kom upp i bergen i norra Spanien låg temperaturen runt 5 minusgrader. Då började bränslet klumpa sig i filter och slangar. Vi var tvungna att spä ut den.

- Nu funkar det bra igen, säger Andy Pag till Aftonbladet.se.

Klumpar i bränslet var ändå bara en västanfläkt jämfört med byråkratin i tullen inför färden till Marocko.

- Det tog en eeevig tid. Men jag ser fram emot i morgon kväll. Då hoppas vi kunna vara i Marocko och äta riktigt gott, hälsar Andy Pag från södra Spanien.

Värnar om miljön

Både Andy, som är ingenjör och journalist och kollegan John Grimshaw, elektriker, har sedan länge varit miljöentusiaster. Med den här resan vill de uppmärksamma biobränslen framställda av förnyelsebara råvaror.

- Timbuktu är för många världens ände, så långt bort man kan tänka sig. Kan vi ta oss dit med en bil som släpper ut noll växthusgaser så borde alla andra kunna köra till skolan eller jobbet med bilar som går på biobränsle.

Målet med resan är inte enbart uppmärksamhet. Teamet har med sig en mindre utrustning som omvandlar fett av olika slag till bio-diesel. Utrustningen, och även bilarna, ska överlämnas till välgörenhet i Mali.

Grimshaw har besökt Afrika flera gånger och kommit hem med dåligt samvete.

- Jag har sett fantastiska delar av världen på mina bilfärder samtidigt som jag bidragit till att förstöra miljön. Jag har alltid velat göra något som inte ökar koldioxidutsläppen. Nu gör vi faktiskt något som minskar dem, säger han till BBC.

Följ ämnen i artikeln