Så fixar du stenskotten

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-17

Experten: Laga dem inte själv

Ombesiktning och stora hål i plånboken.

Det kan bli resultatet av att strunta i stenskott på vindrutan.

– Ju längre man väntar med att fixa stenskottet, desto större är risken för en spricka, säger Percy Ellmén som driver Bilglas Teknik i Täby.

Pang. En sten eller en dubb flyger upp och lämnar ett synbart märke på vindrutan. Stenskott på bilen – är ett vanligt problem för svenska trafikanter. Och det är inte bara för syns skull som stenskott ska tas på allvar.

– Häromdagen ringde en kund hit och ville ha två stenskott åtgärdade. På vägen hit gick rutan sönder och det blev en spricka. Det går att laga sprickor med, men det är mycket svårare och man kan få byta ut hela rutan, säger Percy Ellmén som driver Bilglas Teknik i Täby.

Om ett stenskott blir till en spricka i synfältet på vindrutan – kan det leda till att ens bil inte går igenom besiktningen.

– Och ju längre man väntar med att fixa stenskottet, desto större är risken för en spricka. Då kan fukt frysa i stenskottet eller så kan föroreningar göra att det blir svårt att få in lagringsvätskan, säger Percy Ellmén.

Självrisk

Han arbetar varje dag med att laga stenskott och sprickor på bilrutor. Försäkringen gör att kostnaderna för bilisten brukar hamna mellan 0 till 200 kronor, beroende på hur hög självrisken är.

För Percy Ellmén tar "operationen" runt 45 minuter.

– Man ska akta sig för dem som ställer sig utanför stormarknader. Det går inte att laga ett stenskott på en kvart som de gör. Att laga ett stenskott är ett hantverk och det innehåller många moment.

Laga inte själv

När Percy Ellmén lagar ett stenskott börjar han med att slipa skadan för att skapa skarpa och fina kanter, samtidigt som han tar bort smuts. Sedan sprutar han in lagringsvätska i luftrummet i stenskottet. Därefter härdar han skadan med en ultraviolett lampa, för att slutligen polera skadan.

– Det blir en inre skada i glasen och det är luften i stenskottet som får det att se dåligt ut. Men ett stenskott kan aldrig försvinna helt på en ruta. Den som säger det ljuger. Det handlar om att göra stenskottet så fint som möjligt och förhindra att skadan spricker vidare.

Är det värt att försöka laga stenskottet själv?

– Nej, det tycker jag verkligen inte. Det finns satser att köpa i en del affärer, men det är helt andra grejer. Man behöver använda sig av specialverktyg och de här satserna har stora brister. Kom ihåg att det inte går att göra om en lagning som är dåligt lagad.

Jens Oscarsson, Minimedia

Följ ämnen i artikeln