Allt fler kvinnor kör rattfulla

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-10-29

Baksidan av jämställdheten

Namn: Lena Westerdahl. Ålder: 28 år. Familj: sambo. Bor: Hammarö utanför Karlstad. Bil: Skoda Octavia RS. Kör: 3 000 mil per år. Yrke: projektledare på IT-företag. Aktuell: aktiv i MHF Ungdom i Karlstad.

Allt fler kvinnor kör rattfulla.

Förra året var 10 procent av dem som dömdes för rattfylleri kvinnor.

– Det är baksidan av jämställdheten, säger Lena Westerdahl, avgående ordförande för MHF Ungdom i Karlstad.

I dag dricker svenskarna mer alkohol än någonsin. Förr drack kvinnor betydligt mindre än män. Numera närmar sig kvinnors drickande männens nivåer och med det ökar också antalet kvinnliga rattfyllerister.

För 25 år sedan utgjorde kvinnor 4 procent av de anmälda rattfylleribrotten i landet. Förra året var en av tio som dömdes för rattfylleri kvinna. Det visar statistik från Brottsförebyggande rådet.

Stort mörkertal

Exakt hur många som kör rattfulla är det ingen som vet. Mörkertalet är stort och det är bara en bråkdel som åker fast. Men det finns tecken på att attityderna till att köra bil när man druckit alkohol blivit mer tillåtande.

Att fler kvinnor kör rattfulla är oroande men inte förvånande, anser Lena Westerdahl.

– Det är jämställdhetens baksida. Men de fysiska skillnaderna mellan könen gör att en kvinna blir mer berusad än en man när de dricker samma mängd alkohol.

Det är främst två grupper som står för fyllkörningarna i vårt land; omdömeslösa ungdomar och grava alkoholister. Det är bland alkoholisterna som de kvinnliga rattfylleristerna finns.

Hur ska vi komma till rätta med det ökande rattfylleriet?

– Inför fler poliskontroller längs vägarna. Det får vanliga bilförare att tänka efter en gång extra innan de tar bilen när de har druckit. Och de som åker fast får en chans till behandling. Att åka fast kan faktiskt fungera som en väckarklocka för den som har problem.

– Det behövs också fler bilar med alkolås, i första hand för dem som dömts för rattfylleri. På sikt borde det vara alkolås på alla bilar.

Lena har varit engagerad i nykterhetsrörelsen sedan hon var i yngre tonåren. Det började med att hennes storasyster gick med i Motorförarnas helnykterhets ungdomsförbund.

– Hon fick åka på läger och gå utbildningar. Det verkade så roligt att jag också ville vara med.

Svårare i dag

I somras avgick Lena som ordförande för MHF Ungdom i Karlstad. Men hon fortsätter jobba med de här frågorna.

Är det inte svårt att propagera för nykterhet i en tid när synen på alkohol blir allt mer liberal?

– Jovisst är det svårare i dag. Men jag tror att om vi utgår från sådant som majoriteten är överens om går det lättare, som att man inte ska köra rattfull och att ungdomar under 18 år inte ska dricka alkohol.

Så ska rattfyllerister stoppas:

Fler poliskontroller

Behandling

Alkolås

Inger Sundelin (bil@aftonbladet.se)

Följ ämnen i artikeln