Den svenska gaykuppen

Publicerad 2013-05-18

Här tar SVT ställning för homosexuella: Vi tycker att det är viktigt

I kväll tar Euro­vision ett historiskt kliv.

För första gången tar en värdnation ställning för homosexuella under sändningen.

– Vi tycker att det är ­viktigt, säger Martin ­Österdahl, exekutiv producent­.

Det blev ramaskri i länder som Grekland och Turkiet för att den finska artisten Krista Siegfrids kysser en tjej under sitt nummer.

I kväll spinner SVT vidare på gayspåret – väl medvetna om att det anses ­kontroversiellt i flera andra länder.

I mellanakten kysser två manliga dansare varandra, i Sarah Dawn Finers sketch skämtar hon om att många av schlagerfansen är homosexuella och det gör även programledaren Petra ­Mede.

Varit tyst tidigare

Enligt SVT är det ett medvetet ställningstagande för att lägga fokus på alla­ människors lika värde.­ ­Tidigare år har det aldrig pratats öppet om homosexualitet under sändningarna av världens största underhållningsprogram.

– Vi vet att det finns ­andra uppfattningar och som tycker det är kontroversiellt, men vi tycker att det är viktigt, säger Martin Österdahl, exekutiv producent på för Eurovision.

Han fortsätter:

– Vi väntar oss starka ­reaktioner på detta och åsikter på programmen vi gör, det är alltid så i de här sammanhangen, säger han.

Schlagern har alltid haft ett starkt fäste i gay­kulturen. Men många homo­sexuella har tvingats dölja sin läggning under Euro­vision.

I Serbien delades det ut brev till de journalister som bevakade tävlingen i Belgrad 2008. ”Om du är ­homosexuell, visa det inte öppet. Det är för farligt”.

Året därpå, i Ryssland, upplöstes en Pridedemonstration med våld av polis och Moskvas borgmästare Jurij Luzjkov jämförde ­homosexualitet med satanism.

För SVT var det viktigt att årets festival ­inte skulle följa i gamla hjulspår. Showproducenten Christer Björkman, öppet ­homosexuell, är en av hjärnorna bakom årets Eurovision till­sammans med bland andra manusförfattaren Edward af Sillén.

– Vi skiljer oss från många andra länder. Vi ­låter de som verkligen ­älskar det här vara med och göra programmet. Edward och Christer är vår absoluta kärntrupp och som levt med Eurovision under hela­ sitt liv. Det är unikt. Jag ­fattade de besluten att det var de som skulle göra innehållet för det är en garanti att det landar rätt, att det blir rätt passion i programmet, säger han.

’Blir ännu mer öppet’

Eric Saade tävlade i Eurovision i Düsseldorf 2011. Han tar emot SVT:s initiativ med öppna armar.

– Man får faktiskt lov att skämta om allt så länge det är skämt och kul. Det SVT gör är bara att det blir ännu mer öppet. Att försöka stänga in det ­eller svart­måla det är ­bara dumt. Därför tror jag det är positivt för hela världens utveckling, säger han.

Så skämtar de – för att ta ställning

I en av Sarah Dawn Finers sketcher som EBU-­utsände Lynda Woodruff besöker hon livrustkammaren i tron att det är ABBA-museet.

– Jag är förvånad att inte fler gay … Eurovisionfans är här, säger hon.

Petra Mede vänder sig till flera i publiken som hon kallar kärnan av ­Eurovisionfans.

– Och till alla er vill jag ­säga… ni har bara inte mött rätt kvinna än, ­säger hon.

Under den stora pausunderhållningen kysser två manliga dansare varandra under en vigselceremoni.

Efter Björn Ulvaeus, ­Benny Anderssons och ­Aviciis öppningsnummer säger­ ­Petra Mede:

– Tyvärr kunde inte hela Abba komma, men vi fick i ­alla fall Avicii, Björn och ­Benny, Abb, det var väl en fin present till alla er Dancing Queens i publiken. (Queen är ett vanligt uttryck för fjolla i både England och USA)

ANNONS