Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Leon efter valet som förändrade allt: ”Jag har hittat hem”

Publicerad 2018-09-08

VALBO. Han är en 21-årig hockeymålvakt som föddes i fel kropp.

Nu pågår en könskorrigering och Denise har bytt namn till Leon Reuterström.

– Det var mitt tuffaste beslut någonsin att sluta med damhockey, annars mår jag bättre än någonsin och har hittat hem, säger han.

Den lilla enrummaren i Valbo är pedantiskt och smart inredd med rejält med förvaring under sängen och passande storlek på både matbord och soffa.

Paret Jonna och Leon har skapat ett hem och medan Jonna utbildar sig till ämneslärare jobbar Leon i en affär i det stora köpcentret vid hyreshuset.

Ett helt vanligt par?

Nej, inte riktigt.

”Vill ni inte vara en kille?”

Vi tar allt från början.

– Jag föddes i Uppsala och var som en kille. Inte en pojkflicka, utan jag var som en kille. Spelade fotboll med tjejer, men hockey spelade jag med killar i Almtuna. Jag minns i fyran att vi blev indelade i en grupp med tjejer och en med killar i klassrummet och vi skulle prata ihop oss i grupperna. Spontant sa jag; vill inte ni vara kille? Det blev tyst runt skrivbordet. Men det var så jag kände, berättar Leon Reuterström, som på den tiden hette Denise.

Tiden gick.

Leon, här som Denise, i en match under SM-slutspelet mellan Djurgården och Leksand 2016.

Denise blev allt bättre som hockeymålvakt och utmanade pojkarna om förstaspaden i Almtunas 96:or.

Sedan kom puberten och Denise förpassades till att byta om i eget omklädningsrum och ibland på handikapp-toaletter.

Könsrollerna blev starkare.

– Jag har alltid känt mig hemma som kille. Kort hår och killkläder. På examen hade jag kostym, för att ta ett exempel. Mina föräldrar har alltid stöttat mig och visst frågade de mig om allt var bra och så, men jag nonchalerade lite djupet i frågan. Jag är jag, tänkte jag och gick vidare med mitt liv.

Men verkligheten kom ikapp.

”Sökte hjälp för depression”

Och när hockeykarriären fortsatte i Leksand och på hockeygymnasiet kom en depression. Tankarna blev svårare att hantera. 

– Jag kunde inte prata med så många och vågade tyvärr inte riktigt googla på frågorna som jag bar inom mig. Jag sökte hjälp för depression och en läkare på mottagningen var till sist den som öppnade mig. Han frågade om jag föddes i fel kropp och det startade en lång process.

Trots tankarna och funderingarna som florerade inombords gick hockeykarriären bra. Förstemålvakt i SDHL och uttagen till U18-landslaget.

Ett bra spelsinne gjorde att Denise klassades som en stor talang. En blivande målvakt i Damkronorna, eventuellt.

”Berättade för mamma och pappa först”

I våras var det dags att ta steget fullt ut. Ut i offentligheten med könskorrigeringen och att bli Leon Reuterström.

– Jag berättade för mamma och pappa först. Sedan för min min flickvän Jonna. Eller berättade, jag gav ett papper till Jonna. Det var en kallelse till könsdysfori. Jag hade förberett mig på det värsta och trodde att hon skulle lämna mig direkt och ta nästa tåg hem. Men det gjorde hon inte och Jonnas stöd har varit guld värt hela den här resan. Efter säsongen berättade jag för laget och det var så jobbigt. Hockey är mitt liv och jag har till med en hockeytatuering på underarmen. Sedan var jag rädd för vad lagkompisarna skulle säga. De hade ju bytt om med en "Leon" i omklädningsrummet. Men alla tog det bra och jag fick lycka-till-kramar.

Utredningen blev klar i våras.

Denise har bytt namn till Leon Dennis Reuterström och har fått nytt id-kort och pass. 

– Vi satt i soffan och kollade på olika kill-namn. Leon kommer ifrån Lion och det passar bra, berättar flickvännen Jonna om namnvalet. 

Mellannamnet Dennis blev kvar som ett minne av Denise. 

Får testosteronsprutor

Just nu är Leon inne i en process där han får testosteron-sprutar regelbundet. Manliga drag ska fram.

– Min hy är redan fetare, luktar lite annorlunda och jag har fått lite fjun i ansiktet och mörkare röst. Är sjukt nöjd med det, säger Leon och glädjen spricker upp i ansiktet.

– Du lämnar även matbordet och slänger dig direkt i soffan utan att lämna tallriken i köket. Det gjorde du inte tidigare, pikar Jonna från soffan med en förhoppning att de klassiska och förlegade könsrollerna i hemmet inte blir starkare.

Det tar flera år att korrigera sitt kön.

– Jag ska operera min överkropp. Brösten ska bort. Det har jag bestämt. Jag vill kunna känna mig bekväm i en t-shirt. Sedan kan man operera nedre delen också. Men det vet jag inte om jag ska göra. Det blir inte så stor skillnad och forskningen eller utvecklingen har inte kommit så långt på det området. 

”Jag mår bättre än någonsin”

Drömmen är att kunna byta om i herrarnas omklädningsrum i simhallen.

– Jag mår bättre än någonsin och ska lägga på en rush i gymmet, det ger bra effekt under testosteron-kuren. Beslutet som jag har tagit känns helt rätt, även fast jag vill att allt ska gå snabbare. Det finns bara en stor nackdel och det är att jag inte kan eller får spela ishockey. Jag är inte välkommen i damlag längre och kan inte spela herr-hockey eftersom testosteronet är dopning. Jag älskar min hockey och det gör ont i mig att inte kunna spela något mer. Jag kommer följa SDHL, givetvis, och Leksand har ett grymt lag den här säsongen. Typiskt att man slutade precis nu. Men jag ska upp och heja på dem i vinter.

Följ ämnen i artikeln