Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Leopold

Importsvenskan

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-07-21

Ronnie Powell, första utlänningen i allsvenskan: "Borde finnas en gräns"

Inför årets säsong var 73 spelare i allsvenskan utländska importer.

1974 fanns det bara en.

Ronnie Powell.

Men det var nära att den engelske anfallaren aldrig hade fått debutera i högsta serien.

Följ ämnen

Fram till säsongen 1974 var det förbjudet med utländska spelare i allsvenskan. Anledningen var att fotbollförbundet ville värna om landslaget; utländska importer ansågs inte vara bra för landslagets konkurrenskraft.

Ronnie Powell hade spelat tre säsonger med Brynäs i division 2 norra när Gävlelaget hösten 1973 tog steget upp i allsvenskan. För den då 25-årige Powell var känslan tvådelade:

- Naturligtvis var jag glad över att vi klarat av att gå upp. Samtidigt kändes det lite tråkigt att jag skulle bli tvungen att byta klubb. Jag trivdes bra både i laget och i stan, men var helt inställd på att spela någon annanstans, säger Powell i dag.

"Överlycklig"

Men under senhösten 1973 togs beslutet att tillåta utländska spelare även i landets högsta serie:

- Jag hade gift mig året före och på vår första bröllopsdag fick jag ett telegram från Brynäs. De skrev att reglerna hade ändrats och att jag var välkommen tillbaka att spela med dem, jag blev överlycklig, berättar Powell.

Den 13 april 1974 debuterade han i allsvenskan när Brynäs mötte Halmstad på bortaplan. Det blev förlust med 1-2, men Powell hade skrivit in sig i historieböckerna som den första utlänningen i allsvenskan någonsin.

- Jag tänkte inte speciellt mycket på det just då, och vad jag minns var det ingen större uppståndelse över det.

Hur behandlades du av spelarna i lagen ni mötte?

- Det var en del psykningar för att jag inte kunde språket så bra. Men det mesta sades i stridens hetta, efteråt var det aldrig några problem, säger Powell.

"Kan inte vara bra"

Vad tycker du om utvecklingen med allt fler utländska spelare i allsvenskan?

- Personligen tycker jag att det borde vara en begränsning. Det kan inte vara hur många som helst, det kan inte vara bra för svensk fotboll. Men för publiken måste det vara härligt att få se spelare från så många olika nationaliteter.

Ronnie Powells första allsvenska mål kom redan i den andra matchen. Norrköping besegrades med 4-0 och Powell tryckte in 1-0 i den 51:a minuten.

Men Brynäs vann bara två av 26 matcher det året och sejouren i allsvenskan blev ettårig. Powell, som drogs med en del skadeproblem, spelade 19 matcher och gjorde fyra mål. Efter säsongen valde familjen Powell att flytta tillbaka till Husum igen.

För det var Husum strax utanför Örnsköldsvik som var första anhalten när han kom till Sverige. Han var 21 år och kom som utbytesstudent från Leeds för att jobba på ortens pappersbruk sommaren 1969. I åtta veckor jobbade Powell på fabriken och under den tiden träffande han också sin blivande hustru.

Efter sommaren åkte han tillbaka till Leeds för att göra klart sina studier, men längtan tillbaka till Sverige och kärleken blev för stark. Nästa sommar återvände han till Ångermanland igen.

Hemma i England hade han spelat fotboll på amatörnivå. Husums IF höll på den tiden till i division 3 och Powell blev snabbt lagets fruktade målskytt. Efter en och en halv säsong hörde Brynäs av sig.

Hur gick det till när du värvades?

- I efterhand har jag fått höra att det var en kille från Gävle som hade besökt sin bror uppe i Husum. Han hade sett mig spela några matcher och tipsade Brynäs. Sedan ringde deras ordförande till mig.

"Vi tjänade ingenting"

Hur såg kontraktet ut?

- Vi hade någon sorts segerpremie har jag för mig, men den var väldigt låg (skratt). På den tiden tjänade vi i princip ingenting. Husum begärde 5000 kronor för att släppa mig och då blev jag lite förbannad. Jag kom från ren amatörfotboll hemma i England och hade aldrig varit med om att någon skulle ha betalt för en spelare.

Ronnie Powell har hunnit bli 58 år. Han bor fortfarande kvar i Husum och spelade fotboll ända till han fyllde 43 år. Efter en kort tränarkarriär bestämde han sig för att bli domare. Numera dömer han på distriktsnivå i Ångermanland.

- Jag har alltid älskat fotboll och att börja som domare var ett bra sätt att behålla kontakten med sporten. Hade jag vetat hur roligt det är hade jag slutat spela tidigare, säger han.

Sonen har spelat i Helsingborg

De första importerna i allsvenska klubbarna:

Hans Abrahamsson

Följ ämnen i artikeln