Svensk basket - en ren USA-historia

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-10-17

Bara två svenskar orkar hänga med i skytteligan

De är basketens publikfavoriter.

De susar högt över svenskarna.

Det har gått 30 år sedan de första amerikanerna dök upp i svensk basket.

Och de dominerar fortfarande lika mycket.

KING OF THE COURT De är många, de är publikfriande - och de dominerar stort. Plannjas Eddie Shannon är bara en av många amerikaner i svenska basketligan. Men Sportbladets Thomas Arnroth varnar för att landslaget kan stagnera om inte de egna förmågorna får chansen.

Basketen föddes i USA och tillhör fortfarande amerikanerna. Även om de spelar i Sverige.

Just nu är tio av tretton spelare i toppen av skytteligan amerikaner. En är EU-spelare som väntar på svenskt medborgarskap.

Två är svenskar. Det är ovanligt mycket blågult.

Så ser skytteligorna ut i hela världen - amerikanerna dominerar.

Det är självklart. Varför ska man betala dyra pengar för en spelarimport om han inte är bättre än svenskarna?

På 70-talet kom bättre spelare

Sverige var ett av de första länderna i världen som började importera basketspelare från USA. Det är 30 år sedan den första stora stjärnan kom hit. Han hette Glenn Berry och startade på egen hand basketfeber i landet.

Utan amerikanerna hade inte svensk basket haft en chans utanför rikets gränser. Men på 70-talet kom bättre spelare hit, flera med NBA-meriter.

Att amerikanerna dominerar skytteligan är däremot underbetyg till ledarna. De lyckas inte ge amerikanerna tydliga roller och vågar inte låta svenskarna skjuta mer.

Det blir kortsiktiga vinster, men i längden måste svenska basketlag skaffa sig svenska baskethjältar. Annars stannar inte publiken. Annars blir det inga framgångar för landslaget.

I topplagen är svenskarna stora

Där har topplagen i basketligan lyckats. De har svenskar som är lagens centralpersoner. 08 Stockholm har sin Olle Håkanson, Norrköping David Bergström, Plannja sin duo Dennis Aulander och Jonas Larsson och i Sundsvall är det svensk-jugoslaven Goran Samardzic som tagit medelpadingarnas hjärtan.

Problemet är amerikanerna i ligans sämre lag. Där tar de nästan alla skott medan svenskarna tittar på. Det är inte utvecklande vare sig för basketen eller klubbarna. Men problemet är svårt, för utan sina importer blir lagen helt ointressant. Förra året rasade Solna samman totalt när man gjorde sig av med amerikaner. Motståndarna promenerade hem segrarna i Solnahallen.

Att tänka sig en basketliga utan amerikaner är helt omöjligt. Det genomfördes ett experiment från mitten av 80-talet till 1992. Då fick varje elitserielag bara ha en amerikan. Tanken var att vi skulle få bättre svenska spelare om de fick mer speltid.

Det fungerade inte. Spelarna blev sämre och publiken svek.

1992 fick varje lag ha två amerikaner igen. Publiken kom tillbaka, spelarna blev bättre och 90-talet blev den framgångsrikaste landslagsepoken någonsin.

Inte trots amerikaner, utan tack vare dem.

Skytteligan

20 amerikaner spelar i ligan

Thomas Arnroth

Följ ämnen i artikeln