Kommunen får smygtagna bilder på rökare
Efter rökförbudet mejlas bildbevis på rökare till kommunen
Uppdaterad 2019-09-21 | Publicerad 2019-09-20
Knappt tre månader har gått sedan rökförbudet på uteserveringar trädde i kraft.
Sedan dess har Miljöförvaltningen fått in ett 30-tal klagomål från allmänheten, skriver Lokaltidningen Mitt i Stockholm.
Flera av anmälarna har skickat in bevis i form av smygtagna bilder på personer som röker på förbjudna platser.
Den 1 juli i år blev det förbjudet att röka på uteserveringar, utanför entréer till butiker, på lekplatser och busshållplatser. Det är upp till restaurang- och butiksägare att sedan informera om förbudet och ta bort eventuella askkoppar.
Allmänheten kan också kontakta kommunen som de ser någon röka på en plats där förbud råder. Och det har en hel del också gjort – vilket Lokaltidningen Mitt i Stockholm var först att berätta.
Sedan förbudet trädde i kraft har Miljöförvaltningen i Stockholm tagit emot runt 30 anmälningar och klagomål från privatpersoner. Siffran gäller de anmälningar som Miljöförvaltningen klassar som klagomål och har valt att gå vidare med.
Smygfotograferat rökare
Flera av de klagande har smygfotograferat personer som röker på olika platser runt om i Stockholms stad och skickat in som bevis till förvaltningen. Även bilder på askkoppar på uteserveringar har skickats in, berättar Lokaltidningen Mitt i Stockholm.
”Jag önskar anmäla XX för brott mot nya rökförbudet. Det står ofta gäster framför deras entré/utomhusservering - precis enligt den bild jag i dag lyckades ta. Lyckades ta med ena personens cigarett i hans hand.”
En annan person, NN, har vid upprepade tillfällen skickat in klagomål som gäller rökning vid en av Kista gallerias entréer. NN anser att lagen borde kunna sätta stopp för rökning vid entrén. Miljöförvaltningen anser däremot att entrén mannen syftar till är en personalingång och därför inte kan anses som tillgänglig för allmänheten, då rökförbudet inte gäller där. Kista galleria har svarat NN ett flertal gånger, skriver Miljöförvaltningen.
Men den klagande fortsätter att mejla och anser att bedömningen är fel.
”Som kommun har ni tillsynsansvar, och ska inte jamsa med i uppenbart felaktiga bortförklaringar! Och eftersom ni inte utför ert tillsynsuppdrag korrekt, så bryter ni också mot den nya lagen”, skriver NN i ett mejl.
Flera klagomål gäller entréer och restauranger
Ett annat klagomål gäller ett närlivs i Enskede. I mejlet klagar personen på att de som arbetar i affären står utanför och röker samt att ungdomar sitter på en intilliggande sittanordning på kvällen, röker och skräpar ner.
En annan har anmält att någon rökt en e-cigarett utanför Gallerian i Stockholm. Ytterligare en anmälare ifrågasätter gäster som röker vid entrén till Dramaten och ett annat klagomål gäller en restaurang i Bromma där anmälaren inte anser att restaurangen efterlever de nya reglerna:
”Då jag själv måste korsa deras uteservering för att komma in till porten till mitt bostadshus berörs jag av rökarna på uteserveringen. Vid dialog med anställd på restaurangen ställde hen sig helt oförstående till mitt klagomål.”
Flera av de andra anmälningarna rör rökning vid entréer och restauranger.
Aftonbladet har pratat med Johan Pontén, presskontakt på Miljöförvaltningen, som säger att han inte kan uttala sig kring klagomålen.
PODD: Den oväntade konsekvensen av rökförbudet
I nyhetspodden Aftonbladet Daily reder vi ut hur rökförbudet kommer fungera i praktiken - och hur det kommer drabba olika verksamheter