Tekniken – ett hot mot kärleken

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-06-08

Att ständigt vara uppkopplad kan göra dig frånkopplad i relationen

Tekniken invaderar våra hem, och det finns alltid någon på nätet att kommunicera med.

Hur påverkar det relationen?

– Är man uppkopplad får man bekräftelse på sitt värde, säger konsumtionsforskaren Pernilla Jonsson.

”Snart, jag måste bara uppdatera min status!” Känner du igen dig? Att ta med sig datorn eller telefonen i sängen är inte en helt ovanlig syn. Men här gäller det som partner att sätta gränser, menar experten. (Bilden är ett montage)

När kvinnan hellre uppdaterar bloggen än promenerar hand i hand längs havet. När mannen föredrar att testa sin nya Iphone-app framför att reflektera över vad hon säger.

Vad händer då med kärleken?

När det intet förpliktande flödet av input finns en knapptryckning bort. Dygnet runt.

Konsumtionsforskaren Pernilla Jonsson på framtidsanalysföretaget Kairos Future tycker å ena sidan att tekniken tillför mycket positivt.

– Vi kan skapa fler relationer och nätverka med vänner från förr. Det är mycket lättare att träffa någon på en dejtingsajt än på krogen. Alla vet varför man är där, man behöver inte hymla.

Vi är ständigt på väg

Men det konstanta flödet av information kan även ge negativa konsekvenser.

– Jag brukar kalla det för ”någon annanstans-ismen”, säger Pernilla Jonsson.

Uttrycket kommer från boken ”Elsewhere USA” av sociologiprofessorn Dalton Conley, och bygger på att Karl Marx alienationsteori appliceras på det moderna, uppkopplade samhället.

I dag är gränserna mellan arbete och fritid upplösta. Vi är ständigt på väg någon annanstans, allt fler har analytiska arbetsuppgifter som ligger långt ifrån ett konkret resultat.

– Det leder till att vi blir osäkra på oss själva. När vi är med familjen vill vi vara på jobbet och tvärtom. Känslan av att aldrig räcka till är påtaglig, och det är svårt att se värdet i den egna arbetsinsatsen, säger Pernilla Jonsson.

– Att folk vill komma i kontakt med oss blir det enda sättet för oss att se vårt eget värde, förutom hög lön. När vi är ständigt uppkopplade får vi den bekräftelsen. Därför kan man lätt bli ”hooked” på alla apparater.

Men vi håller kontakten med olika medel beroende på vem vi pratar med.

– De man står riktigt nära kommunicerar man med via telefon. Ytliga kontakter mejlar eller facebookar man med. Det personliga mötet är i dag högre värderat än förr, säger Pernilla Jonsson.

Sätt gränser direkt

Men när är det okej att sitta och klicka på en manick? Hur länge får man slösurfa innan det uppfattas som oartigt?

Psykologen Liria Ortiz menar att möjligheten att ständigt vara online kan påverka ett förhållande såväl positivt som negativt beroende på hur paret förhåller sig till att det.

– Om båda tycker om att surfa med varsin laptop i soffan, kan det bli ett intresse man delar. Problemet uppstår när den ena är ständigt uppkopplad och den andra känner sig bortstött.

Båda har ett ansvar för att hitta balansen.

– Om en tar på sig rollen som missnöjd, men inte sätter tydliga gränser direkt när problemen uppstår, är det nästan omöjligt att senare ändra på etablerade mönster.

Men det gäller också att vara konsekvent.

– Om vi säger: ”Det här accepterar jag inte”, måste vi vara beredda att verkligen lämna relationen om det inte respekteras, säger Liria Ortiz.