Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Lantz: Sex är lite överreklamerat

Uppdaterad 2018-07-25 | Publicerad 2013-12-19

Annika Lantz om långlivade relationer, galenskap och löspenisar

Vi känner henne redan som radiopratare och komiker. Nu blir hon relationsrådgivare - för stunden i alla fall. I sista avsnittet av RFSU:s sexpodd berättar Annika Lantz om vad som får relationen att hålla.

- I mitt fall är det att jag har en fantastisk man, säger Annika Lantz.

I 17 år har Annika Lantz och maken Thomas Granryd hållit ihop. I det sista avsnittet av RFSU:s sexpodd får vi höra om en omtänksam make som vet hur man gör fina vardagsgester och en fru som beskriver sig som ganska jobbig att leva med.

- Jag är lite slarvig och humöret kan svänga - men han kan hantera det, säger Annika Lantz, och fortsätter:

- Gnäll är en riktig kärleksdödare så jag jobbar aktivt, varje dag, med att inte gnälla. Jag vet hur mycket av mina nycker som han står ut med, varför ska jag då klaga på nån liten småsak?

”Jag blev galen”

Alla som har barn vet att familjelivet förändrar relationen. Och man förändras själv.

- Jag blev galen. Jag fick aldrig någon diagnos men så här i efterhand tror jag att jag fick en lättare förlossningspsykos.

Annika Lantz beskriver hur hon blev paranoid, slutade sova och körde på som vanligt utan att lyssna på kroppen.

- Till slut föll jag ihop på jobbet och min man fick köra hem mig i rullstol, berättar hon.

Hur hanterade din man det här?

- Väldigt bra. Han fick dra ett tungt lass. Men jag tror att han försökte att inte ta det personligt, det gjorde att relationen inte tog lika mycket stryk.

”Lever mer i huvudet än i kroppen”

Hur funkar sexlivet efter 17 år tillsammans?

- Min man är bättre på att ta initiativ. Jag lever mer i huvudet än i kroppen. Men jag jobbar på det. Dels att känna av hur kroppen mår och dels att kommunicera mer fysiskt. Det behöver inte alltid handla om sex men det är viktigt att pussas och ta på varandra.

Pratar du om sex med dina vänner?

- Nej, inte längre. Jag tror att vi prioriterar annorlunda. Vi pratar mer barn och jobb än underliv. Sen kan jag tycka att sex är lite överreklamerat, det är inte hela världen utan går upp och ner i perioder.

Spelar en roll

I podden säger du att du ibland känner det som att du klär ut dig till kvinna. Vad menar du med det?

- Det känns som om jag spelar en roll när jag ska vara sexig. Man är så fostrad av samhället med vad som man ska tända på och hur det ska vara. Man behöver ju verkligen inte omfamna de idealen men man kan heller inte bli beskylld för att man påverkas. 

Apropå att klä ut sig - kan du berätta om din interaktion med en löskuk?

- Jag skulle ha på mig en body och en strap-on när jag var konferencier på Pride-invigningen förra året. Och plötsligt började jag tänka: Tänk om jag kommer att tända på mig själv med penis!

Gjorde du det?

- Nej, faktiskt inte. Men det är spännande att det finns så många saker som man bara inte har testat och inte vet vad man kommer känna inför. Inte bara om sex utan i livet i stort.

Vad tar du med dig från din poddterapi?

- Jag ska börja skriva ner problem. Jag är en skrivande människa och det kan hjälpa att faktiskt formulera vad det är som man går och gnager på.

Sista sexpodden för säsongen

Hör hela podden med Annika Lantz där hon pratar sex och relationer med Katarina Andersson och RSFU:s sexualupplysare Maria Bergström och Pelle Ullholm.

Missa inte RFSU:s julkalender. Klicka här för att komma till dagens lucka!

Följ ämnen i artikeln