Lätt för unga att köpa smuggelsprit

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-05-07

Att fler ungdomar dricker alkohol – och många dricker olaglig sprit

Föräldrar köper mer sällan ut alkohol till sina barn.

Men smuggelspritens utbredning gör att fler ungdomar dricker alkohol.

– Det är givetvis lika illa att dricka alkohol som är köpt på bolaget. Men smuggelspriten gör det lättare för unga att få tag på sprit, säger Per Hazelius, projektledare för Prata Om Alkohol.

Enligt en undersökning som utbildningsprojektet Prata Om Alkohol gjort tycker 80 procent av de ungdomar som drack alkohol under valborgshelgen att det var lätt att få tag på dricka.

– Det är ett känt problem att unga dricker alkohol. Men det är förvånande höga siffror på hur många som dricker smuggelsprit, säger Per Hazelius.

En fjärdedel dricker smuggelsprit

12 procent av dem som druckit uppger att de fått vin, sprit eller öl via sina föräldrar.

Men det stora problemet, menar han, är smuggelspriten; drygt en fjärdedel av dem som druckit uppgav i undersökningen att de köpt smuggelsprit.

– Med det menas alkohol som okontrollerat förs in i Sverige och säljs vidare olagligt. Ofta kan den säljas mycket billigare och därav misstänker man att den är smugglad, säger Per Hazelius.

”Kan innehålla vad som helst”

Förutom att den gör alkohol mer tillgängligt för unga, kan det vara riskfyllt att dricka den.

– Det kan vara vad som helst i en flaska, säger Per Hazelius.

Projektet Prata Om Alkohol finansieras av Sprit- och Vinleverantörersföreningen och syftar till att få ungdomar att dricka mindre.

– Det är givetvis lika illa om de dricker sånt som kommer från bolaget. Men föräldrar köper ut mycket mindre åt sina barn numera, där går det åt rätt håll. Men vi måste också få bort smuggelspriten, säger Per Hazelius.

5000 ungdomar i åldern 16 till 19 svarade på enkäten som gjordes i samarbete med Bilddagboken.

Följ ämnen i artikeln