– Amma, annars skadar du ditt barn

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-28

Råd från Amningshjälpen bandades

Trebarnsmamman Sahra Backe, 22, fick mjölkstockning och mjölkbrist med sina första två barn. Därför har hon valt att flaskmata sonen William, 1 månad. ”Först mådde jag jättedåligt. Jag hade hört hur mysigt det skulle vara att amma. Vad var jag för mamma som inte kunde mata mitt eget barn? Men William är mycket lugnare, sover bättre och är mindre grinig. De andra barnen var ju bara halvmätta hela tiden.”

Amningshjälpen ska ge oroliga föräldrar råd.

Nu avslöjar ett inspelat samtal hur ett par som vill dela på föräldraledigheten blir bemött av hjälplinjen:

– Modersmjölkersättning är helt artfrämmande. Hade min man föreslagit det så hade han fått en brödkavel eller en stekpanna i skallen, säger en av dem som svarar på Amningshjälpens telefonlinje.

Det är livsstilssajten Metrolifestyle som har bandat samtal med Amningshjälpen. Två småbarnsföräldrar ringer och berättar om sina planer att dela föräldraledigheten och låta mannen vara hemma efter sex månader. I samband med det ska mamman sluta amma.

Skadar jag mitt barn om jag går över till mjölkersättning?

– Ja, min personliga åsikt baserad på allt jag vet om amning är att det är en jättestor risk att du faktiskt gör det. Ditt barn kommer överleva, växa och bli vuxen och ha ett eget liv. Men inte riktigt med samma goda förutsättningar vågar jag hävda.

Ideell förening

Amningshjälpen är en ideell förening där frivilliga mammor som genomgått en särskild utbildning svarar på föräldrars frågor, de tar emot cirka 10 000 samtal varje år. Föreningen får bland annat stöd av Folkhälsoinstitutet.

Amningshjälpens taleskvinna Anna Hertig tror att kvinnan som blev inspelad blev provocerad och halkade in på sina personliga åsikter.

Hur länge tycker ni att mammor ska amma?

– Vi lägger oss inte i det. Vi försöker bara hjälpa dem som har problem, säger Anna Hertig som tar avstånd från åsikterna i det bandade samtalet.

Stöttas, inte dömas

Men många mammor upplever att det finns en förväntning att man ska amma till vilket pris som helst.

Barnmorskan och amningsspecialisten Elisabeth Hjärtmyr säger att en amning som fungerar är det bästa för bebisar. Om det inte fungerar måste mammorna stöttas och inte dömas.

– Som mamma vill man sitt barns bästa och man kan känna sorg och skuld om det inte blir som man har tänkt sig. Men en amning med mycket smärtor, stress och ångest är ingen bra amning. Som rådgivare är det oerhört viktigt att vara lyhörd i det individuella mötet.

Följ ämnen i artikeln