”De som har omgivningens stöd lyckas sluta”
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-02
Kan en rökande förälder be sin dotter att fimpa?
Ja, säger experten.
Egen konsumtion ska inte hindra dig att säga vad du tycker.
– Det viktigaste är att ha en negativ attityd till rökning, säger Margareta Pantzar som arbetar med tobaksavvänjning. Visst, det allra bästa är att även föregå med gott exempel, men rökare ska inte misströsta. Det har stor betydelse vad du säger och tycker. Undersökningar visar att 75 procent av rökarna inget hellre vill än att sluta. Om du själv röker och själv har försökt sluta, berätta hur du själv kämpar med att sluta. Förklara att du vet hur svårt det är och att du därför inte vill att dottern ska börja.
Vuxensymbol
Tjejer som väljer praktiska program på gymnasiet och som har många rökare i familjen är överrepresenterade i rökstatistiken.
– En orsak till varför tonårstjejer röker är att det är så lättillgängligt, men man röker också mer om man har många rökare omkring sig. I vissa ungdomsgrupper är rökning en symbol för vuxenhet, i andra är det ett sätt att protestera. Vill man minska rökningen bland unga ska man höja priset på tobak och införa varningsbilder på cigarettpaketen.
– Tonårstjejer tycker att det är skönt att föräldrarna säger ifrån. Det visar flera undersökningar. De känner att de inte har kontroll över situationen. De kan dock bli arga, ”det har du inte med att göra”. För föräldrar är det en balansgång. De måste respektera att dottern har blivit vuxen, men inte tillräckligt vuxen för att fatta ett sådant beslut.
Vilka tonårstjejer lyckas sluta?
– De som har haft stöd från omgivningen, i första hand av föräldrarna eller någon i skolans personal. Andra har slutat röka tillsammans med en kompis. Att föräldrar slutar röka har en positiv inverkan. Det kanske inte går att sluta vid första försöket utan andra eller tredje. Det gäller att hålla fast vid beslutet.