Mammor kan tvingas stanna hemma längre

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-03-09

Mammors obligatoriska föräldraledighet ska förlängas – och pappornas begränsas.

Det kan bli resultatet av ett förslag som nu diskuteras av arbetsmarknadsministrarna i EU.

– Men för oss är det jätteviktigt att också papporna har möjlighet att stanna hemma, säger arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin.

Istället för fjorton obligatoriska veckors föräldraledighet ska mammor tvingas ta ut arton veckor. Och ledigheten måste tas ut både före och efter barnets födsel. Det ingår i förslaget som arbetsmarknadsministrarna i EU nu diskuterar. Men Sverige protesterar.

– Vårt starkaste argument mot det här är att vi redan har en generös och jämställd försäkring. Vi ska inte behöva ändra den, det vore ju dumt. Och det finns det viss förståelse för säger arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin.

Han tror att tanken med förslaget i grunden var god – att öka föräldrars möjlighet att stanna hemma.

– Men problemet är att man begränsar det till mödrarna. Vi anser inte att det ska vara obligatoriskt för mammor, utan för föräldrar, så att inte papporna sätts åt sidan, säger arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin.

Ska vara frivilligt

Sveriges argument är också att föräldraledigheten ska vara frivillig – inte ett tvång.

– Vi vill ha mindre detaljstyrning, och mer bestämmanderätt åt föräldrarna, säger Sven Otto Littorin.

EU:s ordförandeland Tjeckien hoppas att uppgörelsen ska bli klar till juni. Men det är fler länder än Sverige som protesterar mot förslaget.

– Nästan alla länder har någon form av invändning faktiskt, inte minst våra grannländer, säger Sven Otto Littorin, som inte tror att förslaget kommer att gå igenom.

Hur svårt är det att få gehör för pappornas rätt att vara hemma med barnen?

– Diskussionen är inte lika livfull i andra länder som i norra Europa. Men den blir allt viktigare, säger Sven Otto Littorin.

Följ ämnen i artikeln