Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Kristimman – en plåga i matstressen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-16

Barnfamiljernas största möda är inte längre att skaffa brödföda för dagen, utan att överleva kristimman innan maten kommer på middagsbordet.

Alla stressade barnföräldrar vet vad det handlar om. Barnen har i all hast fångats in på dagis eller i skolan på väg hem från jobbet. Alla är lika hungriga – och det dröjer en timme innan maten är lagad och står på bordet.

De familjer som klarar krissituationen bäst är de som har en planerad veckomatsedel och oftast lagar maten efter recept enligt en ny undersökning.

– För de flesta är vardagen inte så strukturerad, 60 procent av barnföräldrarna vet inte ens på morgonen vad man ska äta till middag, säger Magnus Kempe på konsultföretaget Kairos Futures som gjort undersökningen.

Barnföräldrar vill servera en god och varierad mat.

– Det viktigaste blir till slut att barnen äter upp och för de flesta är det en handfull maträtter som snurrar runt under veckorna.

Monica Gustafsson handlar mat tillsammans med barnen Filippa och Oliver Timm, tre och två år gamla. Hon känner inte helt igen sig i bilden.

– Vi gör ingen matsedel i förväg och veckohandlar inte. Men jag tycker att det är roligt att laga mat och det brukar bli varierad och inte bara det barnen vill ha, säger hon till TT.

TT

Följ ämnen i artikeln