Hoppa till innehållAftonbladet

Allhelgonadagen (ingen namnsdag)

Blöt sommar ökar risken för löss

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-02

”Vi säljer mer lusmedel nu än någon annan tid på året”

Till alla föräldrars stora förtret är lössen nu fler än någon annan tid på året. Samtidigt spår Smittskyddsinstitutet en lusboom som följd av en ovanligt blöt augusti.

– Vi säljer mer lusmedel nu än någon annan tid på året, säger Katarina Liljedal på Apotekets pressavdelning.

Det är genom antalet sålda lusmedelsförpackningar som man mäter hur många som drabbats av lössen. Än så länge finns endast siffror på hur mycket som sålts under första halvåret av 2008, men enligt Johan Lind, mikrobiolog med inriktning på parasitologi på Smittskyddsinstitutet, är chansen stor att fler drabbas i år av ohyran än i fjol.

Blöt sommar – mer löss

På de flesta håll i Sverige har det fallit mer regn än normalt under augusti. I Götaland och Svealand handlar det rätt allmänt om minst dubbla normalmängden, menar SMHI. Enligt Johan Lind har barnen en tendens att få mer löss då det varit en blöt sommar.

– Barnen är då inomhus och i leker i större utsträckning vilket gör att de får mer löss än om de är utomhus.

Kliar inte alltid

– Jag uppmanar alla föräldrar att kamma sina barn minst en gång i veckan i en månad i innan skolstart. Finns det lappar uppsatta i skolan eller på dagis att det finns löss bör man även vara extra vaksam. Det finns även barn som inte har någon klåda då de har löss och därför inte märker att de springer runt och strör ut odjuren, säger Johan Lind.

Resistenta kryp

Trots medicinering och ihärdigt kammande så kan lössen dock överleva ändå. Löss kan nämligen bli resistenta mot medicin. I England och Frankrike finns registrerade fall sedan tidigare och efter ett forskningsprojekt som Smittskyddsinstitutet drog i gång sommaren 2007 visar nu att de, vilket man länge misstänkt, även finns här i Sverige. Det är det vanligaste lusmedlet på Apotekjet, Prioderm, som inte längre biter på alla löss. Hur pass stor andel av lössen som utvecklar resistens kan Johan Lind inte svara på, men det rör sig om mindre än hälften.

- Det finns ingen anledning att få panik eller känna oro. Det finns alltid medel att använda. Biter inte medicinen direkt är det bara att byta till ett annan, det finns flera olika på marknaden, till exempel medicintekniska produkter som kväver i stället för att förgifta lusen, säger Johan Lind.

Än så länge har man bara tittat på Stockholmsområdet eftersom testen är svåra att genomföra. Lössen måste leva då vi utför testen och problemet är att de dör väldigt snabbt då de avlägsnas från huvudet.

- Men vi har tagit kontakt med olika sjukhus i landet så att de så småningom ska kunna utföra tester själva, säger Johan Lind.

Följ ämnen i artikeln