”Om det börjar blöda så kallas man för kärring”

Uppdaterad 2011-03-19 | Publicerad 2011-03-18

Polisen slår larm: Föräldrar - sluta blunda för barnens brutala maktlekar

Vill förbjuda Maktlekar är mobbning. Det anser Vanja, 9, Albin, 9, Jesper, 13 och Ramses, 13. De tycker att maktlekar borde förbjudas. ”Jag tycker det är helt galet att barn kan komma på sådant här”, säger Jesper.

Elever som systematiskt utsätter andra barn för trakasserier är ett ökande problem i skolorna.

Nu slår polis och psykologer larm om lekar som urartar i ren misshandel och mobbning.

Det handlar om så kallade maktlekar* där syftet är att kränka en kompis fysiskt och psykiskt.

– När vi ser barn som ägnar sig åt maktlekar så tar vi ett resonemang med eleverna om att det inte är okej, säger Margareta Scherman, rektor på Katarina Södra Skola i Stockholm.

De grymma lekarna förekommer även i lågstadiet.

– Det är allvarligt och man blir hemskt upprörd, säger Kerstin Strander, psykolog och docent i barn- och ungdomsvetenskap.

Hon tror det bara är en tidsfråga innan maktlekarna når även förskolan.

Stefan Sjöström, polisinspektör vid Södertörns polismästardistrikt, menar att maktlekar inte alls handlar om lek utan om misshandel med barn som gärningsmän.

– Vi har fått anmälningar om maktlekar där brott begåtts, säger han och betonar att vuxenvärlden inte längre kan blunda för problemet.

Parallell mellan maktlekar och senare kriminalitet

Han ser en klar parallell mellan maktlekar och rekrytering in i gängkriminalitet senare i livet.

– Det är ungefär samma tillvägagångssätt, för att räknas som en i gänget måste du utföra en handling, till exempel stjäla eller slå någon.

Nyligen skickade polisen i Stockholm ut information om maktlekar till skolor i länet.

”Våldet blir råare och råare”

Sanna Mohr, Stefan Koch och Sannie Wedberg har skrivit boken "Maktlekar – Det dolda gruppvåldet bland unga" där de intervjuat hundratals unga om maktlekar.

Sanna Mohr beskriver ett skrämmande och utbrett fenomen där våldet tenderar att bli råare och råare.

– Skolan ska ju vara en trygg zon men maktlekar förekommer på alla skolor vi besökt. Detta är ett allvarligt problem, säger hon.

Elever berättar: "Om det börjar blöda så blir man kallad kärring"

Maktlekar är detsamma som mobbning.

Det anser Vanja, 9, Albin, 9, Jesper, 13 och Ramses, 13.

Barnen tror att våldsamma dataspel och tv-program som "Jackass" kan trigga igång maktlekar hos barn som vill visa sig tuffa och balla.

De tycker att maktlekar borde förbjudas.

– Jag tycker det är helt galet att barn kan komma på sådana här lekar, säger Jesper.

Vanja, 9 år:

– Jag har sett några i trean som lekt "böghögen". I "Slavleken" är det en som är kung och de andra gör som han säger. Om det är någon som hittar på en ny lek så vågar man inte säga ifrån fast man kanske inte gillar leken. Jag tycker lekar ska vara roliga för alla. Maktlekar är helt skumma.

Albin, 9 år:

– En gång på vintern var det en kille som hoppade på mig i iskanan och den leken kallades "bollen". Det var inte roligt för jag hade huvudet neråt isen. Om någon börjar leka så vill de andra också vara med för att vara tuffa, men inte jag. Jag tycker att lekarna borde förbjudas.

Jesper, 13 år:

– I "böghögen" är det en person som ligger på golvet medan andra är ovanpå och så skriker alla "böghög". Jag tycker det är helt galet att barn kan komma på sådana här lekar. På min förra skola lekte vi en lek där man slog knogarna i väggen tills det började blöda. Då tyckte de andra att man var cool och man fick vara med i gänget. Om lärarna ser att de som leker skrattar så säger de ingenting för då tror de att alla är med i leken, fast det kan lika gärna vara så att någon mår dåligt fast han inte vågar visa det för han är rädd för att bli mobbad. Vissa av lekarna borde absolut förbjudas.

Ramses, 13 år:

– Det finns en lek som heter "kärringleken", den hette förut "suddgummibögen". Den går ut på att man suddar med ett suddgummi på någons hand och om det börjar blöda så blir man kallad kärring eller bög. "Viking eller nåd" går ut på att man håller upp varsin hand och slår på varandra hårdare och hårdare tills en ger upp. Lärarna brukar först säga till oss att sluta och om inte det hjälper så kan de ringa hem till föräldrarna. Jag tycker inte att det ska vara tillåtet med dessa lekar på skolorna.

Katarina Arnstad Elmblad

Följ ämnen i artikeln