Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Titta ungdomar, ni är ju sjukt lata

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-02-08

80- och 90-talisterna vill hellre ha kul än jobba: ”De är curlade”

Verkligheten liknar TV Enligt en ny undersökning stämmer den bild av unga som målades upp i tv-programmet ”Ung och bortskämd”. 80- och 90-talisterna tar inte sina jobb på samma allvar som de äldre generationerna.

De är lata, bortskämda och struntar i regler.

Var tredje 80- och 90-talist sjukskriver sig från jobbet – utan att vara sjuka.

– De vill hellre ha kul, säger antropologen Katarina Graffman.

Att vara arbetsgivare för 25-åringar är ingen lek. För det är just leken som kommer i första hand för dagens unga. I alla fall enligt en enkätundersökning som bemanningsföretaget Manpower genomfört.

Bland 80- och 90-talisterna uppger nästan var tredje att de brukar sjukskriva sig utan att vara sjuka. Bland 40-talisterna är motsvarande siffra fem ynka procent.

”Stor skillnad”

Katarina Graffman har jobbat med flera studier av modern svensk ungdomskultur, tidigare vid Uppsala universitet och nu via ett konsultföretag.

– Jag tror att det är stor skillnad i hur man ser på sig själv och sitt jobb. 40-talisterna såg jobbet som sin identitet och sin plikt. Oavsett om det var kul eller inte, var det ens uppgift att jobba.

Men det gäller inte i dag.

– Har man inte tillräckligt kul på jobbet så har man nog låg moral gentemot arbetsgivaren.

Som exempel tar Graffman nutida arbetsgivares vittnesmål om sommarjobbare som redan första dagen basunerat ut att ”Den veckan ska jag på Hultsfred. Bara så du vet!”.

Facebook är positivt

– Sådant är inte alls ovanligt i dag. 80- och 90-talisterna är väldigt vana vid att välja, vem man ska vara tillsammans med och allt möjligt. Och kravet på att allt ska vara roligt är större än tidigare. De är curlade av sina föräldrar och tar mycket för givet.

Om den här utvecklingen kommer att fortsätta eller inte är osäkert.

– Det här är skitintressant. Arbetsgivare måste nog bli bättre på att anpassa sig till nya generationer, säger Katarina Graffman.

– Ett exempel är Facebook på jobbet. Är man van att hålla tre saker i gång samtidigt är Facebookandet inte negativt för hur bra man jobbar, utan kanske snarare tvärtom.

Följ ämnen i artikeln