Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Klappar i fickformat

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-12-22

Aftonbladets bokskribent Cecilia Gustavsson tipsar om de bästa pocketböckerna från 2010.

Klappar i fickformat

Pocketböcker kan man ha hur många som helst av.

Så vad passar bättre som julklapp?

Aftonbladets Cecilia Gustavsson tipsar om årets 28 bästa pocket.

Till mammor och systrar:

"Dyngkåt och hur helig som helst" av Mia Skäringer

Jag blev småkär i Skäringer när jag såg hennes föreställning. Hon struntar i fasaderna och visar både det galna, roliga och sköra med sig själv. Precis så är boken också, med historier ur hennes vardagsliv.

"Lyckan, kärleken och meningen med livet" av Elizabeth Gilbert

Filmen lär vara smörig och har inte fått någon vidare kritik. Men boken är läsvärd. Den börjar med ett psykbryt på ett badrumsgolv och fortsätter med en resa till Italien, Indonesien och Indien där författaren försöker hitta sig själv.

"Den utstötte" av Sadie Jones

Lysande debut om en pojke på väg mot psykiskt sammanbrott. Platsen är ett skenheligt litet samhälle i efterkrigstidens England. Lewis ser sin älskade mamma dö, men omvärlden är kall och oförstående. Sorglig, hemsk och ...alldeles underbar.

"Bergets döttrar" av Anna Jörgensdotter

En berättelse om fem syskon - med fokus på de tre kvinnorna - och deras strävan efter kärlek, frihet och någon sorts gemenskap. Platsen är Sandvikentrakten, åren är runt andra världskriget. Fick Ivar Lo-priset.

Till pappor och bröder:

"Oroligt blod" av James Ellroy

Ellroys speciella, drivna prosa skickar läsaren i raketfart till Los Angeles undre värld 1968. I centrum står tre män, hänsynslösa och pengalystna, med ett stort persongalleri runt sig. Otroligt skickligt uppbyggd är denna tegelstensbok.

"Primtalens ensamhet" av Paolo Giordano

Författaren var själv något av ett underbarn, precis som bokens mattesnille Matteo. Han och den ensamma, olyckliga tonårstjejen Alice är två udda existenser som försöker nå varandra. Internationell succé med oväntat slut.

"Gå inte ensam ut i natten" av Kjell Westö

Snyggt ihopknuten kollektivroman. Platsen är Helsingfors, huvudpersonerna tre unga - två män och en kvinna - som bildar ett band på 60-talet. Det går inte så jättebra för dem i livet... Tidsmässigt spänner storyn över tre generationer. Utsökta personteckningar.

"Intimus" av Jan Arnald

Arnald skriver deckare under pseudonymen Arne Dahl. Det här är något helt annat. Romanen fick blandad kritik, men jag tycker att den är originell och välskriven. Här ryms så blandade teman som kärlek, musik, genetik och hur ondska kan födas.

Till spänningssugna:

"Maskarna på Carmine Street" av Håkan Nesser

En favorit av Nessers böcker. Ingen regelrätt spänningsroman, utan även en relationshistoria. Författaren Erik och hans fru har flyttat till New York efter att deras fyraåriga dotter rövats bort. Nästan Paul Austersk stämning.

"Utan ett ord" av Linwood Barclay

Ett fult omslag döljer en sidvändare. Grundhistorien är genialt enkel och blir spännande direkt: En 14-årig tjej vaknar en morgon och upptäcker att hennes familj är spårlöst borta. 25 år senare dyker mystiska ledtrådar upp.

Till biografiälskare:

"Jag skulle vilja vara din hund (om jag bara finge vara i din närhet)" av Anneli Jordahl

En liten pärla om Ellen Key, som kämpade för kvinnors rättigheter kring sekelskiftet. Här finns en olycklig romans med en gift man, och fina beskrivningar av miljöer och andan i slutet av 1800-talet.

"I skuggan av Tingsten" av Jill Klackenberg

Herbert Tingsten var en känd liberal publicist. Familjebanden lyckades han mindre bra med. Här skriver hans dotterdotter om sin mammas uppväxt, från en ensam barndom på väg mot totalt sönderfall i vuxen ålder. Gripande.

"Min mamma är en persisk prinsessa" av Sanna Sjöswärd

Sanna lämnades på ett barnhem i Iran, och adopterades till Sverige. Som vuxen börjar hon söka sina rötter. En fängslande och ärlig berättelse om identitet, besvikelser och kulturkrockar. Och inte minst: Längtan efter att bli älskad.

"Summan av dagarna" av Isabel Allende

Denna chilenska matriark berättar öppenhjärtigt om sin brokiga familj. När jag intervjuade henne beskrev hon sig som "en hemsk svärmor, som lägger sig i allting"... Här finns drogproblem och skilsmässor, men också mycket glädje.

Till snabbläsare:

"Jag ska bara fixa en grej i köket" av Moa Herngren

Huvudpersonen Ingrid är en ensamstående mamma som söker tröst i bag-in-boxvinet. Först vill man krama henne, sedan klippa till henne. Skrivet med lätt hand om tunga ämnen som självförakt, alkoholism och ensamhet.

"Vänta, blinka" av Gunnhild Øyehaug

En modern, rolig och lite vemodig roman, om att söka efter kärlek och något som kan vara lycka. Berättelsen är filmisk med sina olika trådar. Här finns bland andra den unga studenten Sigrid, författaren Kåre och den neurotiske Viggo.

Till novellälskare:

"Nära hem" av Alice Munro

Ett geni när det gäller att beskriva människors psyken. Hon borrar sig ner i till synes vardagliga liv och uppfinner precis vad som helst under ytan. Det är bara att njuta av det återhållna språket, och flera "Just så är det!"-känslor.

"Den perfekte vännen" av Jonas Karlsson

En multibegåvad skådis, uppenbarligen. Här finns en fin blick för vardagsdetaljer och en dragning åt det absurda som gör att flera av berättelserna sticker ut. I centrum står män i 30-årsåldern och diverse absurda situationer.

"Den röda anteckningsboken" av Paul Auster

Oväntade sammanträffanden är Austers signum. Här är de tagna ur hans och hans bekantas liv. Det är små fascinerande historier om märkliga öden och vardagens orimligheter. Små pärlor, perfekta för korta lässtunder.

Till samhällsintresserade:

"En del av mitt hjärta lämnar jag kvar" av Diana Janse

Författaren berättar om åren när hon jobbade för UD i Kabul. Här finns både det lilla vardagslivet och de stora skeendena. Det är personligt och engagerat, samtidigt som man lär sig en hel del om Afghanistan och dess våldsamma historia.

"Yarden - en berättelse" av Kristian Lundberg

En självbiografisk liten bok som blir bättre och bättre för varje sida. Författarens skulder jagar honom och han tar ett enformigt, själsligt utarmande jobb, där den enda trösten är viss gemenskap. En deppig men läsvärd klassresa bakåt.

Till klassikerfrälsta:

"Flugornas herre" av William Golding (1954)

"Robinson", godnatt! Här snackar vi grupptryck, ökamp och psykologisk trovärdighet. Ruggigt drama om några pojkar som strandsätts på en ö i Söderhavet. Krypande otäck, grym och ett absolut läsmåste.

"Agnes Grey" av Anne Brontë (1847)

Ett av systrarna Brontës mindre kända verk, men definitivt läsvärd. En ung kvinna tvingas försörja sig som guvernant för att familjen har ont om pengar. Fin blick för sociala konventioner och klasskillnader.

"Främlingen" av Albert Camus (1942)

Mersault är en man som blir mördare nästan av en slump. Men blir han ännu ondare för att han inte gråter på mammans begravning? Återhållet snygg prosa om stora livsfrågor som moral och skuld.

Till finsmakare:

"Utrensning" av Sofi Oksanen

Mycket hyllad roman (välförtjänt!), som bland annat fått Nordiska Rådets Litteraturpris. En mörk historia från Estland, om två kvinnor, vars vägar möts på ett förunderligt sätt. Båda bär på fruktansvärda hemligheter.

"Mordets praktik" av Kerstin Ekman

Få kan skriva så perfekt som Ekman. Här tar hon avstamp i Hjalmar Söderbergs "Doktor Glas", och placerar sin osympatiska huvudperson - en läkare - i sekelskiftets Stockholm. Även här är den stora frågan: Kan det någonsin vara rätt att ta någons liv?

"Älskade syster" av Joyce Carol Oates

Jag älskar Oates, och det här är en av hennes bästa romaner på länge. Liksom i "Blonde" utgår hon från verkligheten, denna gång mordet på en sexårig skönhetsdrottning. En studie av det amerikanska samhället och vuxna besatta av framgång.

"Sorgesång" av Siri Hustvedt

Hustvedt dyker som vanligt djupt ner i hjärnans skrymslen. Hon har vävt samman flera människoöden på ett intelligent och fiffigt sätt. Huvudpersonen är Erik, psykiatriker i New York, och människorna runt honom. Lite Woody Allenkänsla, fast bok.