Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Drömmen: En man som ger lyx

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-09-28

Sju av tio kvinnor vill gärna bli försörjda – allra helst 80-talister

Sju av tio kvinnor vill byta ut sitt vanliga liv - mot ett liv som lyxhustru.

Lyxhustru – ett liv med dyra kläder, kroppsbehandlingar och shopping.

70 procent av kvinnorna i Aftonbladets enkät skulle glatt tacka ja till hemmafrurollen.

Men underbart kan bli kort – stora inkomstskillnader dödar kärleken, visar forskning.

Hollywoodfruarnas framgång i tv-rutan vet inga gränser. Kopior av programmet har exporterats till Danmark och Norge, samtidigt som nästa säsong av den svenska serien förbereds för fullt.

Vår fascination för den guldkantade, normbrytande tillvaron i väster tycks inte sina. Och handen på hjärtat – skulle du själv tacka nej till ett liv i flärd?

Om inte, är du knappast ensam. 70 procent i Aftonbladets nätundersökning skulle gärna bli försörjda av sina män – om det vore möjligt.

Och en enkät av analysföretaget United minds visade nyligen att det främst är 80-talisterna som har denna dröm.

Ofta skilsmässa

Men riskerna med en sådan rollfördelning är uppenbara. Bortsett från det ekonomiska bakslaget vid en eventuell skilsmässa, ökar klyftorna i sig risken för separation.

– Par som har stor skillnad i inkomst skiljer sig oftare, säger Mattias Strandh, sociolog vid Umeå universitet.

Han och en kollega har tittat på skilsmässofrekvensen bland 36 000 par. Stora skillnader i inkomst, där mannen skötte försörjningen och kvinnan hemmet, borgade för fler separationer. Bland de mer jämställda paren var det vanligare att hålla ihop efter tio år.

– Näst bäst var att mannen tjänade mer än kvinnan. Så om någon ska tjäna mer, är det bättre ifall att det är mannen, säger Mattias Strandh.

Olika roller

Psykologen Eva Rusz anser att problemen med en sådan rollfördelning kommer om man börjar göra skillnad på ”mitt” och ”ditt”.

– Då kommer det att skapa beteenden, tankar och känslor som skiljer dem åt.

– Det skapar ett slags över- och underklass som inte lägger grund för en hälsosam relation. En annan komplikation är att det kan vara svårt – om inte omöjligt – att bryta mönstret senare, exempelvis när barnen börjat i skolan.

”Värda mer”

Statistik tyder på att även om kvinnan drar in största delen av försörjningen, blir det ändå hon som får ta huvudansvaret hemma.

Men Eva Rusz tycker inte att hemmafru nödvändigtvis är en dålig lösning.

– Jag tror att många kvinnor skulle vilja det om det var ekonomiskt möjligt. Många som gör så ser sig själva som mindre värda, mindre moderna. Jag tycker de är värda mer som tar sitt ansvar för barnen.