Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Gotland sämst på sexhälsa

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-08-26

Gotland har flest tonårsaborter – och dyrast p-piller

Flest tonårsaborter, dyrast p-piller och bara en enda ungdomsmottagning. Ungdomarna på Gotland har det sämst i landet, konstaterar RFSU i en ny rapport.

– Att öppna fler ungdomsmottagningar är inget alternativ, säger Per-Olof Jacobsson (C), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Gotland är det län där flest tonårsaborter genomförs varje år. Dessutom är subventionen för p-piller låg, och på öns 7 983 ungdomar finns bara en enda ungdomsmottagning. Därför utser Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU, Gotland till det län där det är sämst för ungdomar att bo. Bäst har ungdomar det i Kalmar, där det finns 13 ungdomsmottagningar och p-piller är generöst subventionerade.

Stora ekonomiska skillnader

Åsa Regnér är generalsekreterare på RFSU, och hon är kritisk till de gotländska resultaten. Enligt henne är geografisk och ekonomisk lättillgänglighet viktigt för att unga ska skydda sig mot oönskade graviditeter.

– På Gotland finns bara en ungdomsmottagning, de har dyrast p-piller och högst antal tonårsaborter. Det kan finnas fler saker som påverkar, men om jag var politiker på Gotland skulle jag ställa mig frågan om de sakerna har ett samband, säger hon.

För att få fram rapporten har RFSU sammanställt befintlig statistik från landets 21 län och regioner, och resultaten visar på stora skillnader. Kostnaden för subventionerade preventivmedel som p-piller varierar mellan 0 och 300 kronor per år. I Västerbotten subventioneras preventivmedel inte alls.

"Behövs fler ungdomsmottagningar"

Subventionerna på några hundra kronor kanske låter som lite pengar, men för ungdomar med låg inkomst kan det ha stor betydelse. Det håller 19-åriga Anna Vigström från Sanda på Gotland med om.

– När jag började använda p-piller reagerade jag på att det var dyrt. Jag minns inte exakt summan, men det var mycket pengar när man var 15-16 år, säger hon.

Att öns 7983 ungdomar bara har en enda ungdomsmottagning att vända sig till tycker hon inte är tillräckligt.

– Jag tror att det behövs flera mottagningar. Ungdomar som bor på andra delar av ön kanske inte tar sig till Visby så ofta, säger hon.

”Vi måste få ner antalet aborter”

Hur många ungdomar som hör till varje ungdomsmottagning i de olika länen varierar från 3 000 till 9 000. Mottagningarna har alltså olika möjligheter att hjälpa ungdomarna. RFSU har pratat med ungdomsmottagningen i Visby som bekräftar att det är ett hårt tryck på verksamheten.

Men enligt Per-Olof Jacobsson, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden på Gotland, är fler ungdomsmottagningar inte lösningen på problemen.

– Ungdomsmottagningarna ska finnas där ungdomarna finns, och i vårt fall är det Visby. Vi har aldrig haft några tveksamheter om att det räcker med en, däremot kanske den vi har behöver större resurser, säger han.

Men om ungdomsmottagningen i Visby kommer att få mer pengar kan han inte svara på. Däremot har kommunen startat ett projekt för att få skolan att samverka med ungdomsmottagningen och med fritidsgårdar, i syfte att öka kunskapen.

– Det är dags att göra ett rejält ryck och se till så att alla som jobbar med ungdomar hjälps åt att sprida de viktiga budskapen. Vi måste få ner antalet aborter, säger han.

Åsa Regnér tycker att det borde finnas en samordnande minister som kan sätta upp en gemensam handlingsplan för sexuell hälsa och rättigheter i Sverige, så att till exempel landstingen får gemensamma mål och ökad press på sig. Att villkoren varierar så kraftigt mellan olika län, tycker hon inte är acceptabelt.

– Det handlar om hälsa och om rättigheter, det får inte bestämmas av var man bor eller hur stor plånbok man har. Landstingspolitikerna måste göra mer, säger hon.

Elsa Larsson