De nya feministförebilderna

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-06-05

Här är dagens unga kvinnor som gör avtryck

1940- och 50-talisterna hade Grupp 8 och 70-talisterna

Fittstim. Den nya generationens feminister är vällästa bloggare eller driver kampanjer på Facebook.

– De driver andra frågor, men de är duktiga på att synas, säger Ebba Witt-Brattström.

I maj kom Ebba Witt-Brattström ut med boken ”Åh, alla kära systrar” som handlar om 70-talets feministrörelse med Grupp 8 i spetsen.

Några paroller var ”Sex timmars arbetsdag”, ”Nej till kvinnan som sexobjekt” och ”Daghem åt alla!”.

– Många av frågorna är fortfarande lika aktuella i dag, säger Ebba-Witt Brattström, som tycker att dagens feminister är mer splittrade.

Mer individuella

Många driver de klassiska Grupp 8-frågorna om sexualisering av kvinnan och arbetsförhållanden, men de feminister som syns i media är mer individuellt inriktade, menar hon.

– Diskussionerna har en tendens att landa på barnpassning och skönhetsoperationer, vilket är synd. Samtidigt har naturligtvis de också rätt att kalla sig feminister, det behöver inte ligga en motsättning i det.

”De är bättre på att synas”

Finns det något som den nya generationens feminister är bättre på än ni var?

– Ja, de är mycket bättre på att synas. Jag hoppas verkligen de använder sin makt till att driva bra diskussioner, som varför Kommunals kvinnor fortfarande har de lägsta lönerna eller hur det sexuella förtrycket ser ut i dag.

Hanna Fridén, 24

Frilansjournalist, illustratör och välläst bloggare. Jobbar ideellt inom ideal- och ätstörningsfrågor.

Blogg: www.hannafriden.com

Hur är du feminist i vardagen?

– Jag försöker göra mitt bästa för att stå upp för mina rättigheter och min integritet. Det kan handla allt om vad jag skriver på bloggen till att inte ursäkta killar som tafsar på krogen.

Vilken förändring står överst på din önskelista?

– I dag jobbar kvinnor vanligen i offentlig sektor med låga löner med små karriärmöjligheter och män i privat sektor med högre löner och större chanser att avancera. Där skulle jag vilja se en utjämning. Jag förstår faktiskt att de kvinnor som har ett oinspirerande låglönejobb är föräldralediga så länge de kan.

Lisa Magnusson, 28

Frilansskribent. Skriver krönikor på Aftonbladets debattsida och bloggar: blogg.aftonbladet.se/lisamagnusson

Hur är du feminist i vardagen?

– Jag ser feministisk medvetenhet som ett par glasögon som jag kan sätta på mig vid behov. Det vore enformigt att alltid ha dem på eftersom det skulle hindra mig från att se andra perspektiv, men jag skulle ändå säga att det är något jag tänker mycket på.

Vilken förändring står överst på din önskelista?

– Individualiserad föräldraförsäkring är en mycket viktig fråga, både symboliskt och rent praktiskt. Men viktigast av allt på det stora hela är att vi får ett slut på den könsapartheid som råder i stora delar av världen, där kvinnor är ofria och mer eller mindre betraktas som mäns ägodelar. Vi som har haft turen att födas i rika länder kan hjälpa till genom att till exempel ge ett mikrolån eller skänka förnödenheter till kvinnor i tredje världen.

Annika Marklund, 26

Journalist som bland annat skriver krönikor i Sofis Mode och har en blogg som behandlar allt från livet på landet till sjuka ideal:

blogg.aftonbladet.se/beautifulones

Hur är du feminist i vardagen?

– Jag vägrar att låta mig definieras eller begränsas av det faktum att jag saknar penis. Det är inte alltid lätt, jag måste anstränga mig för att inte ta hänsyn till alla de förväntningar och krav som ställs på mig som kvinna. Vilket förstås inte

betyder att jag inte sminkar mig, bakar bullar och går i söta klänningar när jag känner för det. I att vara feminist ingår, i mina ögon, att ta sig rätten att vara en hel människa.

Vilken förändring står överst på din önskelista?

– Det är enkelt: Mäns våld mot kvinnor måste upphöra. Att män slår och dödar kvinnor för att få makt över dem är förtrycket draget till sin absoluta spets. Det får mig att må så jävla illa.

Lina Thomsgård, 31

Pr-konsult. Startade tidigare i år den uppmärksammade Rättviseförmedlingen, som bland annat hjälper till att hitta kvinnor för medverkan i tidningar, tv-program och debatter. Förmedlingen har nästan 17?000 medlemmar på Facebook.

Hur är du feminist i vardagen?

– Jag räknar. Vilka som syns i tidningar, paneler, deras löner osv. Det är ett superbra knep för att hjälpa mig själv och andra att synliggöra vad som är skevt och var vi behöver anstränga oss. Efter en hel livstid i gamla strukturer är det lätt att bli blind för dem. Dessutom ägnar jag min tid åt Rättviseförmedlingen, för att konstruktivt arbeta för förändring.

Vilken förändring står överst på din önskelista?

– Individualiserad föräldraförsäkring. Det är dags för män att fullt ut kräva sin del av föräldraansvaret, det vinner alla på i längden.

Sonja Schwarzenberger, 30

Chefredaktör för den feministiska tidskriften Bang, frilansskribent och programledare i både radio och tv. Spelar in ett tv-program om historia i sommar och hörs i P3 Kultur i september.

Hur är du feminist i vardagen?

– Genom att ständigt påminna mig om att mina tankar om andra och mig själv är färgade av en tid som hatar kvinnor. Vem lyssnar jag på, vem vill jag helst bli sedd av, vem väljer jag till mitt lag? Så jag försöker att visa kärlek istället. Till kvinnor som tar plats, till tjejer som visar osäkerhet, till män som backar kvinnor, till transpersoner som uttrycker sin lust. De vill jag ha i mitt lag.

Vilken förändring står överst på din önskelista?

– Frihet. Ur lika många miljarder aspekter som vi är människor. Den ekonomiska frihet det innebär att kunna arbeta heltid, frihet från fysiskt och psykiskt våld, frihet att få visa vem man älskar, frihet att i ett rum kunna berätta sin historia utan att bli misstrodd, förminskad eller negligerad på grund av hudfärg eller kön.

Lina Neidestam, 26

Svensk serieskapare som ligger bakom ”Maran” som är en porrserie med folksagetema och ”Zelda” om en desillusionerad aggrofeminist. Bloggar på linakanritafint.blogspot.com

Hur är du feminist i vardagen?

– När jag var yngre så brukade jag alltid ta strid och vara kroniskt förbannad.

I dag väljer jag mina strider med större omsorg samtidigt som jag är mer hard­core än någonsin. Genom mina serier hoppas jag på att kunna inspirera andra att tänka kritiskt och ha självdistans – för det är fan inte lätt att leva upp till sina ideal.

Vilken förändring står överst på din önskelista?

– Att män ska börja ta sitt ansvar och slå sig fria från sin påtvingade mansroll. Det läggs mycket fokus på att tjejer ska ta plats, men det spelar ingen roll hur feministiskt upplysta kvinnorna är om inte männen avstår ifrån ett par privilegier, börjar ta ut sin pappaledighet och står upp för sina systrar, mammor, döttrar och fruar.