Kan en feminist verkligen gifta sig?

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-04-10

Bröllopets symboler strider mot alla jämställdhetsideal

Klänning i skirt vitt som intygar hennes oskuld.

Ringen som tecken på ingånget avtal.

Bröllopets symboler finns kvar från den tid då bruden från bröllopsdagen inte längre lydde under sin far – utan sin man.

Hur många av dem kan en modern feminist tåla?

När Casey Varshovi, 25, och Jens Brännlund, 28, hade varit tillsammans i drygt ett halvår bestämde de att de skulle gifta sig.

– Vi gör det för kärleken, förstås. Man kommer till en punkt där orden tar slut och man vill vara mer än sambo, säger Casey Varshovi.

I augusti ska de säga ja till varandra, inför en borgerlig vigselförrättare. Men mitt i bröllopsyran finns något som skaver.

– Det finns många antifeministiska aspekter på bröllopet. Men så finns det ju mycket som är fint också, säger Casey Varshovi, som driver bloggen Feministiska bröllopet.

Vi träffas i en bröllopsbutik på Södermalm i Stockholm. Caseys brudklänning ska sys av en vän till hennes mamma och hon tittar förskräckt på prislapparna i butiken:

– Varför ska kvinnan spendera så mycket pengar på sjukt obekväma kläder och korsett medan mannen har bekväma kläder? säger hon.

En affärsuppgörelse

Historiskt har bröllopet snarare varit en affärsuppgörelse än en manifestation av kärleken.

– Man tänkte ganska krasst, det var materiella förutsättningar som styrde vem man gifte sig med, säger Eva Knuts, doktor i etnologi vid Göteborgs Universitet.

Många av traditionerna kring bröllop har också en historia som inte alltid är så gullig. Morgongåvan – i dag ofta ett smycke till bruden – var en pensionsförsäkring.

– Det var ofta en jordlott eller annan egendom. Men bruden ägde inte morgongåvan eftersom kvinnor förr inte kunde äga något. Det var bara om mannen dog som den blev hennes, säger Eva Knuts.

Unkna påbud

Skillnaderna mellan könen betonas i det klassiska bröllopet.

– Man ser det så tydligt i bröllopstidningarna. Men när man pratar med par som ska gifta sig är det inte ovanligt att kvinnan vill tona ned det där brudiga.

Numera är det känslomässiga argument som styr när vi ingår äktenskap. Men många gifter sig ändå av praktiska skäl, då samboskapet inte är juridiskt jämställt med äktenskapet.

På andra biter inte ens juridiken:

– Att jag har valt att inte gifta mig är ett aktivt ställningstagande. Äktenskapet är en institution som har patriarkala rötter. Och flera av ritualerna är en del av detta, säger debattören Gudrun Schyman.

– Det är absolut alltid rätt att hylla kärleken. Men jag önskar att formerna var mer kreativa och frikopplade från unkna patriarkala påbud.

Påkostad fest

För Casey Varshovi, som älskar att planera fester, finns det ytterligare en aspekt:

– När man gifter sig får man plötsligt spendera nästan hur mycket man vill på en enda fest. Och det finns en egoistprinsessa i mig som jag skäms fruktansvärt mycket över, säger hon.

Eva Knuts påpekar att symbolvärden förändras med tiden:

– Även om ringen inte hade någon romantisk innebörd förr, så kan den ha det nu. Och att vara feminist ligger inte på ytan. Du är inte mindre feminist för att du har klänning, smink och högklackat. Feminism är ju att alla är fria att göra vad de vill. Brudgummen ska också kunna ha högklackat om han vill!