Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Är du en köpgalning?

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-03-20

Hon shoppar för livet – med allt mindre pengar i plånboken.

Filmen ”En shopaholics bekännelser” beskriver ett beteende många delar.

– Köpberoende är skambelagt, för det ses som fult att slösa, säger psykologen Owe Sandberg.

Vill haaa! Isla Fisher, t v, spelar huvudrollen som den shoppingberoende Rebecca i "En shopaholics bekännelser".

Du känner dig nere – och slinker in i en klädaffär på vägen hem. Med en ny tröja i väskan känns livet plötsligt lite lättare.

Tills samvetet slår till!

Tröstshoppingens lockelse är skildrat i nya filmen ”Confessions of a shopaholic”, där en ung tjejs längtan efter snygga kläder helt går överstyr.

Men i verkligheten är det dock inte bara modeintresserade 25-åringar som drabbas av köpberoende.

– Jag har behandlat ett femtiotal de senaste åren, säger Owe Sandberg, psykolog och sakkunnig på Köpberoendes riksförbund.

Kännbara symtom

Till skillnad från spelberoende så är inte köpberoende en godkänd diagnos. Men symtomen är precis lika kännbara, enligt Owe Sandberg.

– Man får abstinens, blir rastlös och irriterad om man inte får handla, säger han.

Han brukar följa med sina patienter ut för att se om de kan motstå att kolla i skyltfönstren – och har sett folk bli helt absorberade av ett par nya skor.

Både män och kvinnor drabbas. Kvinnor köper mest kläder medan män faller för teknikprylar. En av Owe Sandbergs patienter var en överläkare med en lön på 90 000 kronor i månaden – som inte kunde sluta köpa saker.

– Till slut fick frun portionera ut pengar till honom varje månad, säger han.

En belöning

Inte alla som handlar mycket är köpberoende. De som drabbas känner sig ofta obekräftade. Vissa köper för att trösta sig, andra för att belöna sig. Men gemensamt är att shoppandet binder ångesten för en stund, förklarar Owe Sandberg.

– Man får euforikänslor och upplever ett rus. Men ångesten kommer sen, när hjärnan redan fått sin belöning, säger han.

Stå emot impulserna

Köpberoende är särskilt svårt eftersom det är nästan omöjligt att leva helt utan att handla. Alkoholister och spelmissbrukare kan undvika det som lockar. Men shopaholics måste leva med sitt beroende.

– Lönedagen är en kritisk dag, när man har gått och laddat. Då är risken för återfall störst, säger Owe Sandberg och fortsätter:

– Det gäller att stå emot de första impulserna. För abstinensen går över. Gör vad som helst annat, avled ångestkänslan genom att ta en skogspromenad, cykla eller läs en bok, säger Owe Sandberg.