Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Spriten kommer hemifrån

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-12

”Man gör de unga en björntjänst”

Lucia är långt ifrån den suparhelg den en gång var.

Men fortfarande väntas ungdomar dricka under helgen.

Och det är föräldrar och syskon som köper ut spriten.

Oroliga föräldrar kan pusta ut – även om många ungdomar kommer att dricka på Lucia så är det inte en lika stor festhelg som förr.

– Det har skett en förskjutning där unga dricker mer alkohol andra helger istället, säger Ann-Therése Enarsson, vd för företaget IQ, som verkar för ett smart förhållningssätt till alkohol.

Samma bild har Maria Pol i Stockholm. De har ingen extra beredskap inför helgen, utan väntar sig lika stor belastning som under en vanlig lördagskväll, enligt överläkare Stefan Sparring.

– På Valborg har vi dubbel bemanning på alla poster, men på Lucia är vi lika många som vanligt, säger han.

Föräldrar ger alkoholen

Anledningen till minskningen är bland annat att vuxenvärlden mobiliserat, med nattvandrare och alternativa firanden, enligt Ann-Therése Enarsson.

– Men det dricks förstås fortfarande jättemycket i helgen.

Det är genom syskon, kompisar och föräldrar som de flesta får tag på alkohol. En del dricker också privatinförd, och smugglad sprit.

– Fast det allra vanligaste sättet är att man blir bjuden hemma och får av äldre syskon, säger Ann-Therése Enarsson.

Enligt henne tror många föräldrar att de kan kontrollera hur mycket de unga dricker på så vis, och att spriten är av god kvalitet.

– Men det är en björntjänst. De som blir bjudna hemma ökar bara sin konsumtion. För det första får man okej hemifrån och dessutom är det nästan givet att de har en konsumtion ändå.

Vill bli fulla

De unga dricker heller inte för att det är gott – utan för att bli fulla.

– Det är en annan missuppfattning i vuxenvärlden, att man lär de unga dricka ”fint”. De dricker sprit eller starköl, och tjejerna dricker cider som de ibland spetsar – för att det ska bli tillräckligt starkt.