Poliser får behålla jobbet – om de slår lagom

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-16

Katarina Wennstam: Det är värre när en polis slår sin fru, än när en snickare gör det

Poliser som slår sina kvinnor får behålla jobbet – så länge de slår lite lagom.

I dag är det praxis att poliser som dömts för hot, ofredande eller ringa kvinnomisshandel inte avskedas.

– Det borde vara absolut nolltolerans mot kvinnovåld, säger författaren Katarina Wennstam.

Katarina Wennstam tycker att det borde vara nolltolerans mot kvinnovåld.

Hon granskade samtliga polisbrott mellan 1995-2005.

– Det visade sig att varannan polis som dömts för våld mot kvinnor fick behålla jobbet. Det i särklass vanligaste brottet utanför tjänsten var kvinnofridsbrott. Misshandel, olaga hot och sexuellt våld mot sambos, fruar, ex- och flickvänner, säger Katarina Wennstam.

Hennes avslöjande 2005 ledde till att polisen skärpte reglerna. Men Aftonbladets granskning visar att poliser som döms för kvinnovåld fortfarande jobbar kvar.

Av de sex ärenden som avslutats i ansvarsnämnden sedan 2006 har två avskedats, två sagt upp sig frivilligt, och två fått behålla jobbet.

– Misshandel av normalgraden leder i dag till avsked. Men om de fälls för ringa misshandel, ofredande eller olaga hot är praxis att poliserna får behålla jobbet, säger ombudsman Lena Nitz, Polisförbundet.

Är det rimligt att kvinnan lever gömd och polisen som slog jobbar kvar?

– Det är aldrig bra att en kvinna ska behöva leva gömd. Vi stöder inte brottet utan personen bakom och ser till att de får saklig prövning. Personalansvarsnämnden avgör saken.

Får ofta straffrabatt

Precis som i Cecilias fall får poliser ofta straffrabatt för att de mister jobbet. Vissa får ändå i slutändan behålla arbetet just med hänvisning till den lindriga domen. Att i efterhand döma dessa till fängelse är svårt och kräver att domen anses stötande för synen på rättsväsendet.

– Det här fallet är det enda där jag har hört att åklagaren har reagerat. Men vi ifrågasätter inte detta beslut. Nämnden gjorde även en arbetsrättslig bedömning som inte bara hade med domen att göra, säger Lena Nitz.

Polisförbundet driver inte längre misshandelsfall till Arbetsdomstolen eftersom AD slagit fast att poliser som dömts inte ska få behålla jobbet. Man har också infört en rättsnämnd och startat alkoholprogram för att stävja problemet.

– Många ärenden är alkoholrelaterade. Om vi haft rutiner och vågat ta samtalet med poliserna hade några av de här ärendena aldrig hänt, säger Lena Nitz.

Värre när en polis slår

Katarina Wennstam menar att polisvåldet skadar hela samhället.

– Det är värre när en polis slår sin fru än när en snickare gör det. För frun gör det lika ont. Men polisen är normgivande och påverkar andra att det är okej att slå sin fru. Myndigheten sviker både kvinnorna och poliserna genom att inte agera, säger hon.