Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Kvinnor: "Vi vill ha manliga chefer"

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-26

Kvinnliga ledare granskas hårdare, enligt Barbro Dahlbom-Hall.

Både män och kvinnor vill helst ha en manlig chef.

I alla fall de läsare som svarade på Aftonbladets fråga.

Men kvinnorna var ännu mer kritiska mot kvinnliga chefer än männen.

– Kvinnor som inte tror på sig själva tror inte att det går att bli ledd av en kvinnlig chef, säger ledarskapsutvecklaren Barbro Dahlbom-Hall.

Vem skulle du helst ha som chef – en kvinna eller en man? Nästan 50 procent av kvinnorna som svarade på Aftonbladets fråga ville helst jobba under en manlig chef. Bara omkring 12 procent valde en kvinna. Bland männen valde 40 procent en manlig chef. Barbro Dahlbom-Hall är egentligen inte förvånad. Hon har 30 års erfarenhet av chefs- och ledarskapsutveckling och har bland annat skrivit boken ”Lära kvinnor leda kvinnor”. Enligt henne har vi olika förväntningar på hur män och kvinnor ska vara, något som spelar in när vi tycker till om chefer.

– Kvinnor blir också väldigt granskade i sitt ledarskap, mycket mer än männen, säger hon.

"Ständigt tävlande"

Läsarna tyckte bland annat att kvinnliga ledare har svårare att ta konkurrens från andra kvinnor. ”Det är ju ett ständigt tävlande”, skriver signaturen Susanne och Charlene. Barbro Dahlbom-Hall har hört påståendet förut. Vissa reagerar på det sättet, säger hon, men inte mogna kvinnor – som inte behöver ständig bekräftelse.

– De som har fastnat i rollen som flicka har ofta problem med kvinnliga chefer, för då får de se vad de själva kunde ha gjort men inte vågade. Det har också att göra med att många kvinnor inte vågar bli allt det de skulle kunna vara, enligt Barbro Dahlbom-Hall.

Men att kvinnor inte skulle kunna jobba tillsammans är enligt henne myt. Hennes erfarenhet är att det inte finns några som kan arbeta så bra ihop som kvinnor – när de mår bra. Mår de dåligt är förhållandet det motsatta, och Barbro Dahlbom-Hall vet inte riktigt varför.

Hårdare för kvinnor

Men en sak är Barbro Dahlbom-Hall säker på: vi accepterar mer från manliga chefer. De får gärna vara dominanta medan kvinnliga chefer väntas vara trevligare.

– De ska vara så oerhört snälla och goda, säger hon.

Det kan också vara en förklaring till att vissa tycker att kvinnor hävdar sig mer. ”De ska alltid visa sin makt”, skriver signaturen Working hero.

– Kvinnor vet att de måste stå på sig och ibland kan det också slå över, säger Barbro Dahlbom-Hall.

Hon utbildar både manliga och kvinnliga ledare kring genusskillnader och ledarskap och vet att aha-upplevelserna brukar vara starka.

– Från början är de själva inte medvetna om det, men sedan märker de hur starkt genuspräglade de är.

Bland annat är det en skillnad i inre konflikter – kvinnor har mer otillräcklighetskänslor. Just för att det ställs högre krav på dem, men det blir en ond cirkel eftersom den oron också tar energi från ledarskapet.

Kvinnor för dialog

Enligt Barbro Dahlbom-Hall är kvinnor tydligare chefer och vågar ställa krav på andra kvinnor.

– Inte alla förstår att det är till gagn för dem, säger hon och fortsätter:

– Man vet också att kvinnliga chefer för mer dialog med sina medarbetare, då tror somliga att kvinnliga chefer ska följa precis det som sägs.

Hennes bästa tips till kvinnliga chefer är att stå ut med att vara olik de anställda – något man är som chef. Det kan vara svårt för kvinnor har hon märkt, eftersom de i högre grad än männen uppfostrats till att likna varandra.