Män får läkartid – kvinnor goda råd

Publicerad 2014-02-05

”Det är dags att vi tar tag i det här”, säger Alexandra Charles.

En ny studie visar att män och kvinnor ofta bemöts helt olika av sjukvårdsupplysningen.

Män får dubbelt så ofta en läkartid – medan kvinnorna får goda råd.

– Vi är väldigt förvånade över att skillnaderna var så stora, säger professor Inger K Holmström vid Mälardalens högskola.

– Det är dags att ta på sig genusglasögonen, säger 1,6 miljonerklubbens ordförande Alexandra Charles.

Inger K Holmström. Foto: Mälardalens högskola.

Inger K Holmström är professor i vårdvetenskap vid Mälardalens högskola, och har lett tre studier om hur män och kvinnor behandlas hos sjukvårdsupplysningen.

Pappor fick läkartid

Det började med en mindre intervjustudie med sjuksköterskor som arbetar vid upplysningen.

– De uppgav att de tyckte att det var lättare att prata med kvinnor, att de hade en mer "intuitiv kommunikation" med dem och förstod dem lättare, säger Holmström till Aftonbladet.

Resultatet ledde vidare till fördjupningsstudier. I den första lyssnade forskarna igenom 110 autentiska samtal där mammor och pappor ringde sjukvårdsupplysningen å sina barns vägnar.

– Papporna fick dubbelt så ofta tid bokad hos husläkare, medan mammorna fick råd om egenvård.

Säkerställda skillnader

Och resultaten är viktade för symptom.

– Det är inte så att papporna ringde för mer sjuka barn, utan de jämförda hade samma symptom. Skillnaden i bemötandet av föräldrar av olika kön är statistiskt signifikant, förklarar Holmström.

I den senaste, största studien, gick forskarna igenom 800 samtal till sjukvårdsupplysningen där vuxna män och kvinnor sökte vård för egen del.

– Där såg vi samma tendens. Män fick tid hos läkare, kvinnor råd om egenvård, trots att de beskrev samma symptom.

Pratade oro med kvinnor

Man gick även kvalitativt igenom skillnaderna i hur samtalen gick till.

– Med kvinnorna pratar man mer om oro, känslor och  sociala faktorer. Med männen har man mer medicinsk kommunikation, med konkreta symptom.

Många studier har tidigare visat, från andra vårdsammanhang, att det är skilllnad i vård för män och kvinnor. Exempelvis är väntetiden ofta längre för kvinnor än för män.

– Ändå blev vi förvånade över att våra resultat visade så tydliga skillnader, så starka mönster, säger Inger K Holmström.

”Blir beklämd”

Holmströms nästa projekt är en utbildning i samtalsteknik med genusperspektiv för sjuksköterskor vid upplysningen.

Alexandra Charles, 67, pr-konsult och ordförande i 1,6 miljonerklubben, har länge engagerat sig i frågan om att män och kvinnor behandlas olika av vården.

– Det är klart jag blir beklämd och besviken över att undersökningen visar att det är som man misstänker. Det är dags att vi tar tag i det här och förbättrar situationen, säger hon till Aftonbladet och fortsätter:

– Man måste inse att män och kvinnor uttrycker sig olika. Kvinnor säger inte rakt ut "det är en hjärtattack". Det är dags att vi tar på oss genusglasögonen, säger hon till Aftonbladet.

”Ska få vård på lika villkor”

Kim Nordlander, chef för 1177 Vårdguiden, säger till Aftonbladet angående studien:

–  Vi har inte haft möjlighet ta del av studien ännu eftersom den inte publicerats men såklart ska män och kvinnor få råd och vård på lika villkor. När vi tagit del av resultaten får vi bedöma hur vi kan utveckla våra arbetssätt.