Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

"Pappor kan skada barnen"

Uppdaterad 2012-01-26 | Publicerad 2012-01-23

Fem år gammal artikel blev jättesnackis på nätet – igen

Pappor kan skada sina barn för livet. Bara genom att vara sig själva.
Fem år efter att artikeln publicerades blev den en jättesnackis i sociala medier.
Och professorn bakom uttalandena står för dem – än i dag.

"Mamman bör inte lämna ifrån sig barnen under de tre första åren", anser Annica Dahlström, dåvarande professor i histologi och neurobiologi vid Sahlgrenska akademien, Göteborgs universitet.

”De flesta män är inte lämpade att ensamma ta hand om små barn. De förstår inte hur sköra barn är. De rycker axlarna ur led. De låter barnens tunga huvud hänga och slänga så att de får skador på blodkärlen i hjärnan. Och så har män ofta ett betydligt mindre tålamod med dregel och bajsblöjor. Pappor vill kanske att barn ska lyda och förstår inte att barnen inte begriper tillsägelser. Därför är det många småbarn som också får smisk av sina fäder.”
Uttalandena, som retade gallfeber på landets pappor, gjordes i en intervju med Annica Dahlström, dåvarande professor i histologi och neurobiologi vid Sahlgrenska akademien, Göteborgs universitet. 2007 hade hon just kommit ut med sin bok ”Könet sitter i hjärnan” där hon gick till frontalangrepp mot papporna.

Spreds i sociala medier – efter fem år

I dag, fem år efter att Aftonbladet publicerade artikeln, är Dahlström åter i blåsväder. Artikeln började spridas i sociala medier, den delades och länkades vidare – och få av de som läste förstod att den var fem år gammal.
Så startades en livlig debatt, på välbesökta sajter som Familjeliv och Facebook. Många pappor känner sig kränkta av hennes uttalanden.
- Jag har fått en hel del mejl med negativa kommentarer på grund av artikeln, säger Annika Dahlström, som dock inte backar i sak utan står kvar vid åsikten, som hon menar har vetenskapliga belägg. 
- Under barnets första år är det mamman som ska ta hand om barnet – helt enkelt för att hon är bäst lämpad ur ett biologiskt perspektiv, säger Dahlström och tillägger:
- Jag har all världens expertis bakom mig. Men tyvärr är det så i dagens samhälle att man inte får tala om att det faktiskt finns skillnader mellan könen. Men någon gång måste sanningen fram, säger Dahlström.
Du påstår rentav att papporna är farliga för sina barn som riskerar att drabbas av stressrelaterade sjukdomar som diabetes och hjärt- kärlproblem och utveckla fetma i vuxen ålder.
Vad har du för belägg för det?
- Det finns studier som gjorts på apungar som inte fått tid med sin mamma, där ungarna sedan i vuxen ålder utvecklar kroniska sjukdomar, säger Annica Dahlström som menar att forskningen är direkt överförbar på människobarn.
- När små barn blir osäkra riktar de blicken i första hand mot mamman som signalerar tryggheten, det är ett naturligt däggdjursbeteende.
Vilken funktion har pappan då, enligt dig?
- Hans uppgift är i första hand att hålla ihop familjen.
Lars Jalmert, barnpsykolog, professor i pedagogik och mansforskare, delar dock inte Dahlströms åsikt. Tvärtom.
- Det är väldigt enkelt att avfärda henne eftersom åsikterna helt saknar stöd i vetenskapen, säger Jalmert som också stör sig på att Dahlström sätter likhetstecken mellan apor och människor.
- Apor är helt enkelt andra djur än oss. Det går inte att göra studier på djur och föra över de resultaten på människan, det är inte relevant, säger Lars Jalmert.

Katarina Arnstad Elmblad