Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

”De flesta föräldrar favoriserar ett av barnen”

Uppdaterad 2012-01-20 | Publicerad 2011-11-25

…och de som inte säger sig göra det - ljuger, hävdar amerikansk författare till ny bok.

Erkänn.

Du tycker bättre om ett av dina barn än det andra.

Det gör de flesta föräldrar – även om det är tabu.

Men få föräldrar vet att favoriseringen kan få förödande konsekvenser, enligt forskare.

De flesta föräldrar ljuger då och då för sina barn – små vita lögner. ”Godiset i skåpet är slut” eller ”Jag har inga pengar med mig” när de står i leksaksaffären.

Men det finns en lögn som är större än alla de andra tillsammans – nämligen den att du håller av barnen lika mycket.

Hos de allra flesta föräldrar är det inte hela sanningen.

95 procent av alla mammor och pappor har ett favoritbarn och resterande 5 procent ljuger när de säger att de tycker om sina barn lika mycket. Det hävdar amerikanska författaren Jeffrey Kluger i sin nya – och omdiskuterade – bok ”The sibling effect”. Vitt och brett kritiseras han nu för att överdriva.

Favoriserar ett av barnen

Men Jeffrey Klugers påstående behöver inte ligga långt ifrån sanningen. I alla fall inte om vi ska tro på forskningen.

I en studie från University of California, i USA, har forskare övervakat 384 syskonpar och deras föräldrar. 65 procent av mammorna favoriserade ett av sina barn – motsvarande siffra för papporna var 70 procent.

Tidigare studier visar att föräldrar ofta favoriserar barn som är lätta att ha att göra med och som de delar intressen med. Mammor utvecklar ofta speciella band till sina förstfödda söner och pappor till sina yngsta döttrar, enligt tidningen Daily Mail.

En studie från Kings College i London visar att till och med hos enäggstvillingar tenderar föräldrar att favorisera den ena.

– Även hos genetiskt lika barn favoriserar föräldrarna ett av barnen – och det påverkar deras beteende, säger Stephen Scott, professor i barns hälsa och beteende vid Kings College.

Han har studerat tvillingsyskon och utifrån föräldrarnas bemötande jämfört deras egenskaper och beteende i skolan. Och favoriseringen kan få allvarliga konsekvenser.

– Den minst favoriserade tvillingen hade färre vänner, var mindre social och var busigare än sitt tvillingsyskon, säger Stephen Scott till Daily Mail.

Det barn som fått mest kärlek var mer självsäker, social och presterade bäst i skolan.

”Ansvar tillgodose sina barns behov”

Svenska barnpsykologen Jenny Klefbom tror att föräldrars relation till sina barn kan vara olika, men i grunden bygger på samma starka föräldrakärlek.

– Barn är olika. Vissa behöver mycket närhet, medan andra är självständiga från starten. En del barn är alltid glada och medgörliga, medan andra bjuder på mer motstånd. Det ger olika slags relationer, fast det kan vara skuldbelagt att prata om sådant för föräldrar, säger Jenny Klefbom och fortsätter:

– Det behöver inte handla om millimeterrättvisa jämt. Vissa barn behöver helt enkelt mer tid och stöd av sina föräldrar än andra. Men det är alltid föräldrars ansvar att tillgodose sina barns behov, och se till så att alla upplever det som rättvist hemma, oavsett hur relationerna ser ut.