"Tjocke Albin" ska lära ditt barn att äta sunt

Uppdaterad 2011-11-17 | Publicerad 2011-11-14

Barnpsykologen: "Mobbning ska aldrig vara en anledning att banta."

Han är en bullpojke som blir retad för sin övervikt.

Svenska barnboken om ”tjocke Albin” ska göra ditt barn smalt, friskt och sunt.

Mobbning ska aldrig vara en anledning att banta eller förändra sig. Barn ska inte behöva ta det ansvaret, säger Jenny Klefbom, barnpsykolog.

200 000 svenska barn är så överviktiga att det riskerar att skada deras hälsa senare i livet. Bara en femtedel av barnen med fetma får hjälp.

Nu finns svenska boken ”Tjocke Albin tänker om” där ditt barn får följa en lågstadiepojke som är för lat för att leka med sina vänner. I början av boken sitter Albin vid datorn med en läsk i ena handen och en kaka i den andra. Helst av allt slappar han i familjens soffa, tittar på tv och äter bullar och godis. Han skolkar från skolgymnastiken eftersom hans klasskompisar retar honom när han inte orkar klättra i lianerna.

Föräldrars ansvar

När tandläkaren varnar för hål i tänderna och skolsyster säger att han är sjuk i fetma blir han rädd. Med hjälp av sina föräldrar och skolsköterskan börjar en kämpig viktresa för att bli lika smal som andra jämnåriga. På bokens sista sida står en normalviktig och glad Albin med ett rött äpple i handen.

– Verkligheten ser inte ut som i boken. Överviktiga barn har sällan föräldrar som är aktiva och äter hälsosamt. Det är föräldrars fel om barn är tjocka eftersom de inte har lagat hälsosam mat och kontrollerat intaget av sötsaker. Vi föräldrar har alltid huvudansvaret för att barn äter rätt och rör på sig, säger Jenny Klefbom och fortsätter:

– Det är viktigt att prata med barn om kost och motion, men att som i boken förändra sig för att slippa bli mobbad är aldrig rätt anledning. Då vilar ett för tungt ansvar på barnen. Övervikt är inget snabbfixat problem utan något som många kämpar med hela livet.

Nyligen skrev Wendela.se om barnboken ”Maggie goes on a diet” – en amerikansk bantningsbok för fyraåringar, som kritiserats hårt i media och bloggar världen över. Fjortonåriga Maggie bantar sig till ett bättre självförtroende och en plats i skolans fotbollslag. I takt med att kilona rasar får hon fler vänner och blir mer populär.

"Det är så verkligheten ser ut"

I den svenska barnboken om ”tjocke Albin” finns illustrationer över kostcirkeln och Albin lär sig att minska på sötsaker och äta rätt. Dessutom lär han sig att motion är viktigt. Författaren Frida Lindgren Karlsson som skrivit boken är också legitimerad sjuksköterska och barnmorska. Hon ser inget konstigt med sagor om barn som kämpar med extrakilon.

– Många överviktiga barn lider av att andra barn är taskiga, det är så verkligheten ser ut. De kan relatera till Albin i boken och lättare känna motivation för att gå ner i vikt. Men det handlar inte bara om vikten. Bra kost och motion har många andra fördelar också, till exempel blir man piggare och orkar mer. Det är när Albin mår bättre och orkar vara med och leka som kompisarna slutar retas.

Frida Lindgren Karlsson ser ett växande behov av diskussionsunderlag för föräldrar och skolor kring barnfetma.

– Barn blir fetare och fetare och det är ett jätteviktigt ämne, men självklart väldigt känsligt. Det finns så få böcker som riktar sig till barn och förklarar på deras nivå hur och varför man ska äta bättre och röra sig mer, säger Frida Lindgren Karlsson och fortsätter:

– Föräldrar kan läsa den här boken med sina barn som är överviktiga och prata om hur de kan leva hälsosammare, men den kan också användas i skolan för alla barn oavsett vikt, i förebyggande syfte. Albin är ordentligt fet så att normalviktiga barn ska se skillnaden och inte få konstiga tankar om sin egen vikt.