"Många familjer skuldsätter sig för att fira jul"
Uppdaterad 2011-11-14 | Publicerad 2011-11-07
Nytt köprekord väntas i december
Ingen gröt till tomten på julafton – men nya skridskor till sonen. I kristider drar vi ner på allt, utom klappar till våra små.
Julhandeln väntas slå rekord i år igen och redan nu är julruschen i gång.
– Många familjer skuldsätter sig till och med för att ha råd med julen. Det har blivit ett stort problem, säger Göran Hådén, talesperson för En köpfri dag.
De senaste månaderna har butikernas försäljning gått uruselt. Den europeiska krisen fortsätter att sprida skräck och svenskarna har under sommaren och hösten hållit hårt i sina plånböcker, visar statistik från Handelns utredningsinstitut.
Därför finns det nu pengar att ta av när jultider nalkas. Trots svåra tider väntas decemberhandeln slå rekord.
– Vi har sparat in på många saker under året men vi vill i alla fall ha en riktig, traditionsenlig jul. Vi håller fast vid julmat och julklappar till barnen oavsett konjunkturläget, säger Lisa Burden, handelsutvecklare på Svensk Handel.
Leksaker är det som folk kommer att köpa mest. En fjärdedel av årets leksaksinköp görs i december och försäljningen väntas öka med 2 procent jämför med i fjol.
– Ibland kan det vara bra att vara sparsam med presenter även om det inte är en pengafråga. Det kan vara bra att visa att pengar inte spelar någon roll och att man inte alltid får allt utan ansträngning, säger Sverker Wadstein, familjerådgivare.
Han berättar att pressen att köpa presenter ofta blir ett problem för skilda föräldrar – och den är som tydligast under julen.
– Det är vanligt att pappor kompensationsköper presenter till barnen för att de känner att de inte räcker till som föräldrar. Många mammor och pappor är oense om hur dyra kapitalvaror de ska köpa till sina barn, men presenterna bör alltid vara i proportion till barnens ålder, säger han och fortsätter:
– Det finns annat än presenter som vi vill att våra barn ska förknippa julen med. Vi som föräldrar måste ta ansvar för att barnen lär sig vad som är viktigt i livet. Prislappen på julklapparna har ingen betydelse.
I år beräknas svenskarna julshoppa för 65,2 miljarder kronor. Genomsnittssvensken kommer uppskattningsvis att shoppa för 6 900 kronor under december månad.
Göran Hådén är talesperson för initiativet ”En köpfri dag” som uppmanar till att inte köpa något alls under 24 timmar den 26 november, som en protest mot konsumtionssamhället.
– Hysterin har nått en nivå som gått alldeles för långt. Vi behöver omvärdera det fina med julen och fråga oss själva vad som verkligen är viktigt. Hur vill vi ha det, spelar egentligen julklapparna någon roll, säger Göran Hådén.