Obligatorisk förskola från 3 års ålder
Uppdaterad 2011-06-22 | Publicerad 2011-06-16
Inför obligatorisk förskola från 3 års ålder.
Det föreslår Gabriel Wikström, 26, som kan bli SSU:s nästa ordförande.
– Barn ska ha samma förutsättningar oavsett föräldrarnas politiska och religiösa övertygelser, säger han.
Det bör vara obligatoriskt för alla barn från 3 års ålder att gå i förskolan 15 timmar varje vecka. Gabriel Wikström, som i augusti kan väljas till ordförande för SSU, säger att det finns två huvudsakliga skäl till det.
– Dels visar forskning att barn som gått i förskola klarar sig bättre i det vanliga skolsystemet. Och dels är förskolan en viktig förberedelse inför skolan. Den borde rimligtvis alla barn få del av, oavsett föräldrarnas övertygelser, säger han.
Fördelar med skolplikt
Redan idag går en överväldigande majoritet av barnen på förskola. Enligt Gabriel Wikström finns det ändå en stor vinst i att göra det obligatoriskt.
– Det är som med skolplikten; om man skulle ta bort den skulle de allra flesta fortsätta. Men några skulle sluta. Det skulle bland annat drabba barn som redan idag är utsatta, som har föräldrar som kanske inte kan eller vill bry sig. Eller barn till föräldrar med vissa religiösa och politiska övertygelser, säger han.
Skolan ska fortsätta att präglas av lek
När det gäller innehållet i verksamheten menar han att förskolan ska fortsätta på den inslagna linjen.
– Jag vill absolut inte sätta treåringar i ett klassrum. Det är väldigt viktigt att förskolan fortsätter präglas av lek och nyfiken och inte skolifieras.
Skulle inte en förskoleplikt inskränka valfriheten?
– Jag vill inte ta ifrån föräldrarna möjligheten att välja enskild eller kommunal förskola eller olika pedagogiker. Många verkar förväxla det med barnomsorg och uppfatta det som ett tvång att gå på dagis, istället för att vara hos dagbarnvårdare eller vistas i hemmet. Men det jag pratar om är 15 timmars pedagogisk verksamhet i veckan, säger Gabriel Wikström.