Hon startade en flytande abortklinik

Uppdaterad 2011-08-16 | Publicerad 2009-11-25

”Women on Waves” hjälper kvinnor i länder där abort är förbjudet

Det var när hon som Greenpeace-aktivist kom till Mexiko som hon insåg hur viktig abortfrågan är.

Nu fyller läkaren Rebecca Gomperts organisation ”Women on Waves” tio år.

– Alla tänker på båten och den flytande abortkliniken. Men egentligen handlar det mer om att lära kvinnor att ta kontroll över sina egna kroppar, säger hon.

Med hjälp av den holländska lagen har organisationen Women On Waves kunnat verka. Nu diskuteras en ändring av den lagen. - Om förslaget blir verklighet börjar det bli riktigt komplicerat. Men det gör det bara mer intressant, säger Rebecca Gomperts som besökte Sverige för att delta i ett RFSU-seminarium.

”Women on Waves” är organisationen bakom ”abortbåten” som, ofta under ett stort medieuppbåd, går i hamn i länder där abort är förbjudet eller strikt reglerat.

– Det är relativt få kvinnor vi kan hjälpa, det här handlar mer om att skapa uppmärksamhet och sprida kunskap om frågan, säger Rebecca Gomperts, 43, på besök i Sverige.

Idén till Women on Waves fick hon när hon som läkare arbetade för Greenpeace – samtidigt som hon höll på med sin specialisering till abortläkare hemma i Holland.

– Jag var egentligen inte medveten om hur viktigt abortfrågan är för världens kvinnor förrän jag kom till Mexiko med Rainbow Warrior II. Där lärde jag mig hur den begränsade aborträtten påverkar kvinnors liv. Det är ett stort socialt rättviseproblem och illegala aborter är en av de främsta orsakerna till mödradödligheten i världen.

Pinnar och örter

Rebecca Gomperts menar att kvinnor alltid kommer att göra abort. Men när aborträtten begränsas riskerar de istället hälsan och livet genom osäkra aborter.

– I Sydamerika och Afrika går de till en healer som stoppar pinnar och örter i vaginan. Det är sådant som kvinnor dör av, säger Rebecca Gomperts.

Eftersom Greenpeace inte tar ställning i abortfrågan behövde Rebecca Gomperts en annan plattform för att driva frågan. Någon i besättningen på Rainbow Warrior gav henne idén att utföra aborter på internationellt vatten. Där råder lagarna för det land som båten är registrerad i.

– Det verkar enkelt, att skaffa en båt, åka till ett land, ta ombord kvinnor, åka ut och göra aborter. Men det krävdes långa förberedelser och undersökningar av hur lagarna fungerar i praktiken innan vi kunde komma igång. Och det tog många år att få licens från holländska staten för vår verksamhet, säger Rebecca Gomperts.

Kastade ägg och färg

Den flytande abortkliniken är inte på ständig rutt jorden runt, utan organisationen gör ett antal kampanjer per år, alltid i samarbete med lokala organisationer.

– Vi åker bara till länder dit vi blivit inbjudna.

Det hindrar inte att protesterna ändå kan vara massiva, ibland rent våldsamma.

– I Polen 2003 möttes vi av aggressiva män som kastade ägg och färg. Det var skrämmande, säger Rebecca Gomperts.

I Portugal 2004 hindrades de av militärfartyg då försvarsministern ansåg att de var ett hot mot rikets säkerhet. Men Rebecca Gomperts tog fallet till EU och vann. Portugal tvingades betala skadestånd och tre år senare legaliserade landet abort fram till vecka 10.

– Jag respekterar att man kan vara emot abort. Det jag har svårt att förstå är när man försöker pådyvla sina åsikter på andra människor. De som är emot abort borde respektera att det är varje kvinnas val och inte försöka förhindra ett privat beslut som inte rör någon annan än kvinnan själv, säger Rebecca Gomperts.

70 000 kvinnor dör varje år efter illegala aborter

Cirka 70 000 kvinnor i världen dör varje år till följd av osäkra, illegala aborter.

15 000 kvinnor drabbas av handikapp eller infertilitet till följd av osäkra aborter varje år.

Nästan 20 miljoner osäkra aborter görs, enligt WHO:s beräkningar varje år. De allra flesta av dem i utvecklingsländer.

De flesta europeiska länderna har fri abort. I Sverige innebär det att kvinnan själv får avgöra fram till vecka 18. Därefter krävs särskilda skäl och tillstånd från Socialstyrelsen.

De länder i Europa som har hårdast abortlagstiftning är:

Malta. Förbjudet.

Irland. Tillåtet endast vid fara för kvinnans liv.

Polen. Tillåtet endast vid risk för kvinnans liv och hälsa, vid våldtäkt eller incest och vissa fosterskador.

Cypern. Tillåtet endast vid risk för kvinnans liv och hälsa, vid våldtäkt eller incest och vissa fosterskador .

Spanien. Tillåtet endast vid risk för kvinnans liv och hälsa, vid våldtäkt och vissa fosterskador.

Medicinsk abort kan göras fram till vecka 9. Då framkallas ett missfall genom hormontabletter.

Kirurgisk abort eller s k skrapning görs tom vecka 12 och kräver narkos eller lokalbedövning.

Sen abort, efter vecka 12, görs med en två stegs-metod som är en kombination mellan medicinsk och kirurgisk abort.

I Sverige har de legala aborterna ända sedan 1975 legat på mellan 30 000 och 38 000 per år.

Källa: RFSU, Women On Waves, Vårdguiden.