Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sverker

”Rätt åt er, bortskämda svenska kvinnor!”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-15

Het läsardebatt efter Herlands utspel att feminismen gått för långt

– Hellre en tacksam thailändsk kvinna än en bortskämd svenska.

Så säger många av de aftonbladet.se-läsare med anledning av Hanne Nabintu Herlands uttalande att feminismen gått för långt.

Lars Jalmert, professor och mansforskare, är inte förvånad:

– De som uttalar sig känner sig hotade. En majoritet av de svenska männen vill leva mer jämställt, men de behöver inte skrika.

– Andra kulturer är bättre på att lära upp kvinnorna till att tillfredsställa mannen sexuellt. Mannen behöver sex och kvinnan borde vara hängiven att tillfredsställa mannen, sa norska debattören Hanne Nabintu Herland på ett möte med Kristelig Folkeparti i förra veckan.

På ett valupptaktsmöte för Kristelig Folkeparti i Trondheim var den norska religionshistorikern och debattören Hanne Nabintu Herland inbjuden som gästtalare.

– Jag förstår att norska män vill ha ryska och thailändska kvinnor. De gillar åtmistone sex och är bra på att laga mat, sa hon då.

Det var ett av de uttalanden som fick många av aftonbladet.se:s läsare att reagera. Artikeln fick på kort tid hundratals kommentarer – väldigt många av dem skrivna av missnöjda män.

– Det va på tiden att en vettig kvinna fått utrymme i media. Tröttsamt med alla anorektiska benrangels sjukt tråkiga stories, skriver Mr Obnoxious, 37.

– Svenska kvinnor är bortskämda, dom blir aldrig nöjda, skriver Pete73a, 41.

– Jag förstår att en sån här artikel får svenska, bortskämda, högfärdiga och fisförnäma kvinnor att sätta hela middagen i vrångstrupen. Rätt åt er! skriver Sidekick, 52.

– Ni svenska kvinnor kan bli lesbiska och sitta och baktala och snacka skit om varandra medan vi har det mysigt och trevligt med riktiga kvinnor istället! skriver undrandesjal, 25.

”Jämställda män känner sig inte hotade”

Lars Jalmert, mansforskare och professor vid Stockholms Universitet, är inte det minsta förvånad över reaktionerna.

– De relativt få som uppfattar feminismen som ett hot, de slår vilt i debatter för att visa vem det är som har makten, säger han.

Enligt Lars Jalmert önskar dock den stora majoriteten av männen ett samhälle med mer jämlika villkor. Och det stöds också av forskning som visar att jämställda par håller ihop i högre grad än icke-jämställda.

– Men de män som vill leva mer jämställt känner sig inte hotade, de skriker inte, de uttrycker sig ofta inte i sådana här debatter – och det är på sätt och vis synd.

”Feminism är ingen klädstil”

Särskilt högljudd kan debatten bli på nätet där man kan gömma sig bakom en signatur.

– Och när en kvinna uttalar en sådan här uppfattning, då för hon så oerhört mycket stöd från den här gruppen, säger Lars Jalmert.

Men kan det inte vara så att feminismen har gått för långt, att den slagit in en kil mellan könen?

– Klart den inte kan gå för långt. Feminism är ingen klädstil. Feminism handlar om rätttvisa och människors lika värde. Idag har inte kvinnan samma värde. Och det är det hon måste få för att vi alla ska få ett bättre liv, säger Lars Jalmert.