Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

HITTA LUGNET I DIG

Uppdaterad 2014-01-29 | Publicerad 2014-01-17

Wellness guidar till meditation

Tror du att meditation bara är något för hippier? Dags att tänka om! De senaste årens hjärn­forskning visar att regelbunden meditation kan hjälpa dig stressa mindre, må bättre och få mer fokus.

Buddhistmunkar har känt till fördelarna med meditation i årtusenden men det är först nyligen som västerländska ­forskare börjat studera vad som händ­er i kroppen och i hjärnan vid meditation. De har i undersökande studier och ­genom att ta bilder av hjärnan upptäckt mängder av positiva effekter hos den som mediterar regelbundet, både i ­stunden och på sikt. Bland annat stärks förmågan att fokusera, uppleva positiva känslor, vara kreativ och känna empati samtidigt som oro och ångest dämpas.

– Genom meditation kan du bli ­medveten om dina tankar och känna igen dem, vilket ger dig valet att agera på tanken eller släppa den, säger Henrik Lennartsson, mind­fulnesscoach som skapat appen Online meditation.

Håll hjärnan kall i pressade lägen

Meditationsträning gör det till och med lättare att hantera stress och smärta. Meditationsvana personer är inte ­bara lugnare i sin vardag utan upplever också mindre stress i akuta situationer till ­exempel vid en svår uppgift eller ­utmaning, visar forskningen.

Grunden inom alla former av med­itation handlar om att stärka förmågan att medvetet styra ditt fokus dit du vill i stället för att låta slentriantankar, grubblande eller yttre stimuli bestäm­­­ma vart du ska rikta all din uppmärksamhet.

– Egentligen kan alla aktiviteter vara en form av meditation men de flesta börjar med att sitta eller ligga bekvämt och blunda eftersom det är lättare att hålla fokus utan yttre distraktioner, ­säger Henrik Lennartsson.

Det vanlig­aste sättet att träna är att sitta ner och öva genom att fokusera på din andning, men om det känns tråkigt kan du till exempel lyssna på en låt och rikta hela din uppmärksamhet mot den i stället.

Styrketräning för medvetandet

Henrik Lennartsson jämför meditation med styrketräning för ditt medvetande och håller med om att det kanske inte känns så lockande varje gång, särskilt inte i börj­an. Men eftersom de positiva ­effekterna av meditation är så stora är det ändå värt att skaffa en meditationsrutin – ta det på samma allvar som din fysiska träning. 

– Du behöver veta varför du medi­terar och ha ett tydligt syfte med det, ­precis som att du går till gymmet trots att du kanske inte har lust för att du vet att det kommer vara värt det. 

Men meditation kan också upplevas som oerhört avkopplande och skönt (precis som träning). Ett smidigt sätt att föra in meditationen in din vardag är att följa din andning innan du somnar för att bli lugn. Eller ta en ta en meditationspaus på 10–20 minuter ­under din arbetsdag för att undvika stress.

Sju goda effekter av meditation

Mindre tankesnurr och oro

Sänkt blodtryck

Bättre stresshantering

Mer positiva känslor

Ökad kreativitet

Förbättrat minne

Starkare immunförsvar

Tryck på pausknappen!

Guidad meditation

Under en guidad meditation sitter eller ­ligger du bekvämt medan en meditations­lärare eller inspelad röst instruerar dig. Innehåller ofta visualiseringsövningar där du föreställer dig lugna naturplatser, ett mål du vill uppnå, eller instruktioner om vad du ska fokusera på, till exempel ­andningen.

Mindfulnessmeditation

Genom mindfulnessmeditation, eller medveten närvaro som det ofta kallas på svenska, får du möjlighet att styra ditt medvetande­­ mot själva medvetandet och bli uppmärksam på att du inte är ett med dina tankar och känslor utan bara upplever dem.

Sinnesmeditation

Under en sinnesmeditation fokuserar du din uppmärksamhet till något av dina fem sinnen. Du kan exempelvis fokusera på hur dina ­handflator ser ut eller andra fysiska sinnesförnimmelser, som hur ­andningen känns i kroppen eller lyssna på en låt.

Rörselsemeditation

Rörselsemeditation utgår från en handling eller aktivitet. Du kan till exempel meditera när du går, dansar eller städar genom att helt och hållet fokusera på det du gör med kroppen i stället för att låta tankarna flyga i väg.

Tips!

Har du inte tid att meditera?

Jodå! För det går alldeles ­utmärkt att meditera i vardagen.

Testa till exempel nästa gång du ska diska!

LINNEA MOLANDER

Följ ämnen i artikeln