Optimera din optimism
Uppdaterad 2013-10-22 | Publicerad 2013-02-25
En positiv syn på dig själv och världen gör inte bara livet roligare, det kan dessutom göra dig både friskare, mer framgångsrik och mindre deppig.
Och allt som behövs är att du övar på det. Vi visar hur.
TEXT: LINNEA MOLANDER
Optimister beskrivs ofta som lite naiva och konfliktskygga individer som inte riktigt vågar se världen som den är, särskilt av personer som anammat en lite mer pessimistisk livssyn för att ”slippa bli besvikna”. Men enligt lyckoforskningen finns det massor av fördelar med att ha en optimistisk syn på livet och experterna menar dessutom att optimister sällan blir besvikna.
– Optimister ger inte upp i första taget vilket förmodligen är ett viktigt skäl till att de är mer framgångsrika än andra på många områden, menar lyckoforskaren Sonja Lyubomirsky.
Drömmar blir verklighet
Lyckoforskarna definierar optimism som en tilltro på att du kan förverkliga dina ambitioner. Den tilltron påverkarbåde dina tankar, känslor och handlingar – och i slutändan hur framgångsrik du blir. Och det är egentligen inte särskilt konstigt. När du ser positivt på framtiden och känner dig övertygad om att du kan göra verklighet av dina drömmar, ja då kommer du säkerligen också anstränga dig mer för att nå dem – även när det känns jobbigt. Det ökar förstås dina chanser att lyckas och leder till bättre resultat.
Det är den här positiva spiralen som gör att optimisterna ofta blir mer framgångsrika än pessimisterna på mängder av områden både privat, socialt och på arbetet.
Hälsan förbättras
Optimism är dessutom riktigt bra för hälsan. Eftersom optimister är vana vid att ta saker i egna händer och litar på sin förmåga att göra skillnad gör de oftare upp planer och vidtar fler åtgärder när de hamnar i jobbiga situationer, som till exempel vid sjukdomar och skador. Till och med i krissituationer mår de bättre och håller sig psykiskt friskare än andra.
En optimistisk tro på sig själv och framtiden brukar också leda till bättre självkänsla, en känsla av mer kontroll över tillvaron och betydligt färre symtom på depression och ångest. Att odla en tro på att saker och ting kommer att ordna sig, och att du själv kan påverka hur du mår och vad som händer, kan därmed göra dig både friskare och gladare.
Pessimister tar skulden
Skeptikern kanske frågar sig om positivt tänkande och optimism ändå inte bara handlar om självbedrägeri. Men enligt den amerikanske psykologen Martin Seligman, som är en av världens främsta experter på området, handlar optimism inte om att måla över verkliga problem med käcka målbilder och hurtiga affirmationer utan om hur vi tänker kring orsak och verkan.
Pessimister tenderar nämligen att ta på sig skulden för jobbiga händelser och se dem som konstanta (”jag missar alltid bussen”) medan positiva händelser förklaras av slump, tur eller tillfälligheter. Optimister gör tvärtom och ser sin egen del i de bra saker som händer (”vad bra att jag vågade ringa det där samtalet”) och är uppmärksamma på tillfälliga omständigheter som ligger bakom missöden och motgångar.
Går att ändra sitt synsätt
Martin Seligman menar att alla kan lära sig att bli mer optimistiska genom att se över hur de förklarar positiva och negativa händelser för sig själva. Bara att vrida lite på perspektiven kan alltså göra resan genom livets bergochdalbana både lättare och roligare. Och eftersom glaset faktiskt är detsamma oavsett om du ser det som halvtomt eller halvfullt – varför inte välja det synsätt som skapar välbefinnande, hälsa och framgång?
Vägen till optimism!
Det enda som krävs för att du ska bli mer optimistisk är att du tränar på det. Prova någon av dessa övningar.
1. Skriv ned din framtid
Ägna cirka 20 minuter åt att skriva ner din bästa möjliga framtid på olika områden i livet. Beskriv så detaljerat du kan hur en måndag morgon på ditt drömjobb känns, vilka relationer du vill ha, var du vill bo, hur du vill att kroppen ska må och kännas och så vidare. Personer som uppmanades att göra detta fyra dagar i rad i en forskningsstudie upplevde både att de mådde bättre i stunden och att de kände sig lyckligare i flera veckor efteråt.
– Personer som gjorde den här övningen kände sig mer positiva överlag, identifierade sina livsmål och insåg att målen är nåbara, säger lyckoforskaren Sonja Lyubomirsky som genomförde studien.
2. Sätt upp delmål
En vanlig orsak bakom pessimistiskt tänkande är svårigheterna med att föreställa sig vägen till den ljusa framtiden, alltså hur det ska gå till. Ofta känns stora mål och drömmar onödigt svåra helt enkelt på grund av att vi inte vet var vi ska börja.
– När vi når våra mål ökar tilliten på den egna förmågan och möjligheterna att uppnå målen ökar när vi sätter delmål, säger Lotta Wallin, som är psykologisk coach och expert på positiv psykologi.
Boosta din optimism genom att skapa en tydlig plan åt dig själv med konkreta delmål. Var särskilt tydlig med de första stegen och klargör för dig själv vad du kan göra redan i dag för att komma ett steg närmare ditt mål.
3. Påminn dig om klarade utmaningar
Skippa jantelagen och optimism-peppa dig med hjälp av saker som påminner dig om sådant som du är stolt över att du åstadkommit hittills i ditt liv. Du kan till exempel göra ett collage av bilder, skriva en lista eller lägga minnessaker i en låda, välj vad som passar dig bäst. Fyll på med diplom från kurser, ditt gamla simborgarmärke, bilder på dina barn eller annat som påminner dig om utmaningar du klarat av och saker som gör dig stolt och ger en känsla av ”jag kan”. Låt dina tidigare framgångar peppa dig inför framtida framgångar genom att vara en påminnelse om att du kan skapa och uppnå det du vill. Tänk och titta på din samling ofta, särskilt när du står inför nya spännande utmaningar, till exempel en arbetsintervju eller nystart på gymmet.
– Allra bäst är om vi också påminner oss om vad det var som gjorde att vi nådde vårt mål, säger Lotta Wallin.
Linnea Molander