7 lyckomyter
Uppdaterad 2013-10-21 | Publicerad 2013-01-02
Lyckan är målet med livet, vägen dit går via högre lön och lägre vikt – och när jag är där kommer jag aldrig vara ledsen igen. Eller hur var det nu?
Vi lät lyckoforskaren Filip Fors reda ut de vanligaste lyckomyterna.
1 ”Vackra människor är lyckligare”
Det är lätt att tro att om jag hade lockigt hår eller vägde 5 kilo mindre skulle jag vara lycklig men det stämmer faktiskt inte.
– Man vänjer sig snabbt vid hur man ser ut vilket tar udden av positiva förändringar, säger Filip Fors som är lyckoforskare och doktorand vid Umeå universitet.
Däremot är människor som uppfattar sig själva som attraktiva lyckligare oavsett hur de faktiskt ser ut. Så satsa på att förändra din inställning i stället för ditt utseende!
2 ”Lyckan går upp och ner oavsett vad man gör”
– Hur du mår beror en hel del på din inställning och ditt beteende. Det kan låta provocerande att säga att du ska förändra dina tankar om du mår dåligt men forskningen pekar på att våra attityder och förhållningssätt spelar en stor roll, menar Filip Fors.
Hur du tolkar saker som händer påverkar dig alltså mer än de faktiska omständigheterna, särskilt för oss som lever i Sverige där de flesta har rätt goda livsvillkor.
3 ”Man kan shoppa sig lycklig”
Att jaga lyckan genom shopping och prylar skapar en dyr och hetsig jakt efter snabba kickar som snabbt avtar – du är förmodligen inte lika entusiastisk över förra årets vinterskor nu som du var när du köpte dem.
– Det är bättre för lyckonivåerna att lägga pengarna på att hjälpa andra människor eller på upplevelser, säger Filip Fors.
Han tipsar om att sprida ut nöjena och satsa på lite lyxigare vardagsupplevelser som restaurangbesök, bio och helgutflykter i stället för en stor resa per år eller exklusiva prylar. Det allra mest kostnadseffektiva för lyckan är att lägga pengarna på böcker, terapi eller coaching som hjälper dig att träna på de beteenden och tankemönster som ökar ditt välbefinnande.
4 ”Lycka är ett mål jag kan komma fram till”
Lyckoforskningen visar att vi snabbt vänjer oss vid positiva förändringar. Det gör att lyckan inte är en plats vi kan åka till och stanna på utan snarare är en livsstil som behöver underhållas, precis som god kondition eller muskler.
– Det är vanligt att se lyckan som ett speciellt tillstånd men vi befinner oss alltid på en välbefinnandenivå som vi successivt kan påverka och förändra. Det går att kontinuerligt träna på sitt sätt att tänka och bete sig för att stärka ”lyckomusklerna”, säger Filip Fors.
5 ”Rika människor är lyckligare”
Mätningar visar att det materiella välståndet ökat lavinartat i västvärlden de senaste 50 åren medan lyckonivåerna bara ökat något. Pengar och lycka går alltså inte hand i hand på det sätt som man kan tro.
– Du blir lite lyckligare av mer pengar men har du en okej nivå från början blir skillnaden inte särskilt stor eftersom vi så snabbt vänjer oss vid vår nya standard, säger Filip Fors.
6 ”Lyckliga människor har inga problem”
– Lyckliga människor upplever motgångar precis som alla andra, säger Filip Fors, skillnaden är att de hanterar dem annorlunda och har lärt sig att njuta av topparna och hantera dalarna på ett konstruktivt sätt.
7 ”Det är egoistiskt att fokusera på sin egen lycka i stället för andras”
Här finns det ingen motsättning alls, menar Filip Fors.
– När man mår bra blir man mer aktiv, har mer energi och lust att hjälpa till och sprider mer glädje till andra.
Forskningen visar dessutom att ett effektivt sätt att öka sin lycka är just att göra hjälpsamma saker för andra människor.
Linnea Molander