Starkare, snyggare & gladare!

Publicerad 2013-03-12

8 ätbara problemlösare

Text: MIA SAHL

1. BLI PIGGARE – med musslor

Psst! Tränar du mycket är musslor ett extra bra pigg-tillskott eftersom de också är rika på protein, kroppens egna byggstenar.

Blåmusslor innehåller en mängd näringsämnen, bland annat vitamin B12, selen, jod och zink som allihop är viktiga för att kroppen ska orka och för att du ska känna dig pigg och stark.

Just jod är livsnödvändigt för oss människor och hälften av allt jod i kroppen finns i bukspottkörteln. Där spelar det en viktig roll för produktionen av hormon. Den som lider av jodbrist får förhöjda nivåer av hormonet TSH i kroppen och trötthet är ett vanligt symtom då sköldkörteln inte fungerar som den ska. 

2. BLI GLAD – av mangold & gröna saker

Den lilla goa bladgrönsaken mangold tillhör egentligen arten betor, men ser ut som en sallad. Mangold är väldigt rik på magnesium, ett av de allra viktigaste mineralämnena för både växter och djur.

Det finns kopplingar mellan vår psykiska hälsa och magnesium. En australiensisk studie som gjordes 2009 visade att personer som har magnesiumbrist löper större risk än andra att drabbas av depression och sedan tidigare vet man att magnesium spelar en mycket stor roll i både energi- och proteinomsättningen.

Små skott av mangold är goda att blanda i exempelvis en sallad, de lite större bladen blir supersmarriga om du fräser dem med lite vitlök i olja.

Fler glädjekällor rika på magnesium: Nötter, gröna grönsaker, bladgrönsaker, fullkorn.

3. FÅ VITARE LEENDE – naturligt med bär och bakpulver

Jordgubbar kan faktiskt hjälpa till att göra tänderna vitare. Inte riktigt lika effektivt som tandhygienistens kemiska cocktails kanske, men naturligare. Det är äppelsyran – eller hydroxibärnstenssyran som den också kallas – i jordgubbarna, som kan hjälpa till att ta bort ytliga missfärgningar från tänderna. Kombinerar du jordgubbar med bakpulver blir effekten ännu lite starkare.

Mosa ett par färska jordgubbar, blanda med en matsked bakpulver, le stort och smeta ut blandningen över tänderna, låt verka fem minuter, borsta av med mjuk tandborste och ljummet vatten.

Obs!

Äppelsyran verkar något frätande på din emalj så kuren är inget du ska göra ofta. Max en gång per år!

4. FÅ HUDEN ATT GNISTRA – med fruktsallad

Det finns mängder av ansiktskrämer med antioxidanter som sägs skydda ditt skinn mot åldrande och bromsa nedbrytande processer. En antioxidant är en substans som hämmar effekterna av oxidation, alltså syrets effekt på exempelvis hudcellerna.

För den som vill se pigg och fräsch ut på utsidan är det minst lika viktigt att få i sig antioxidanter naturligt via maten som att smörja dem utanpå skinnet i fuktbevarande syfte.

Frukt och grönsaker innehåller gott om antioxidanter, citrusfrukter och kiwi är extra sprängfyllda med askorbinsyra, eller vitamin C som vi oftast kallar den. C-vitamin är en kraftfull antioxidant.

5. SLIPP SVULLEN MAGE – gör en fiberrening

Om magen ofta är bubblig och svullen, och du vet helt säkert att du inte är allergisk mot något speciellt, kan det faktiskt vara fibrerna i din mat som får dig att svälla lite extra. Har man en känslig tarm kan fiberrika livsmedel nämligen göra magen uppblåst.

Kostfiber passerar alltid helt obearbetade till tjocktarmen, när tarmbakterierna börjar bryta ned dem kan gaser uppstå.

Läkaren Peter Benno skriver i sin bok ”Magen – bakterier, buller och brak” att en ”fiberrening” kan vara ett bra sätt att hitta sin egen fiberbalans. Låt då magen helt vila från fibrer några dagar, introducera sedan fibrer, en sort i taget under några dagar åt gången, för att se vad just din mage reagerar på och vad som obemärkt slinker igenom utan obekväm ballongeffekt.

Mat som kan göra dig uppblåst:

Fullkornsbröd

Müsli

Olika sorters kål – exempelvis vitkål, rödkål, broccoli, blomkål

Lök – i princip alla sorter är mer eller mindre gasbildande

Baljväxter – ärter, linser bönor

Frukt – torkad frukt är oftast värre än färsk

Fruktjuicer

6. FIXA BLICKEN – med kycklinglever

Pssst!  Om ögonvitorna känns onormalt irriterade så ska du låta en doktor ta sig en titt, det finns många sjukdomar som kan påverka ögonvitans färg.

Dina ögon säger mycket om hur du mår, den som har klara ögonvitor ser extra frisk och stark ut. Motsatsen är ett rödsprängt öga, som bland annat kan bero på trötthet, torr inomhusluft eller att ditt immunförsvar är lite nedsatt. Ögonvitans färg påverkas också av vad du stoppar i dig.

Är dina ögon rödsprängda och huden runt ögat påsig kan ett ökat intag av vitamin B2 – riboflavin – möjligen hjälpa dig till klarare ögon och skarpare blick. Vid B2-brist får man rödsprängda ögon, huden kan bli irriterad och ögonen känsligare för ljus.

Vitamin B2 finns det gott om i bland annat mjölkprodukter, men inälvsmat som exempelvis lever, toppar B2-listan med hästlängder. Har du provat njurpaj? 

7. Återfukta vinterhåret – gör en avokadoinpackning

Håret på huvudet bildas från transformerade hudceller. Själva hårstrået består till stor del av proteinet keratin. Den synliga delen av hårstrået är alltså helt dött men beroende på hur man behandlar håret kan vi få stråna att kännas mjukare, glansigare och se friskare ut på ytan.

När det är kallt ute är en oljebaserad behandling ett bra sätt att få håret att bli lent och mindre elektriskt eller sprött. I naturens skafferi finns gott om fettsyror som funkar finfint även för håret, testa en avokadoinpackning, full med naturliga fetter. 

AVOKADO-INPACKNING

3 msk olivolja

1 perfekt mogen avokado

Gör så här:

Mosa avokadon med en gaffel och blanda med olivolja. Gnugga in i torrt hår men undvik att få avokadosmeten i hårbotten där den kan vara svår att skölja ur. Låt verka i 30 minuter, skölj håret noggrant.

Fräschare än det låter, garanterat snällt hår!

8. BEHÅLL DIN FRISKA ANDEDRÄKT – håll koll på mjölken

Dålig andedräkt beror ofta på en viss typ av bakterier som jobbar med att bryta ned proteiner inne i munnen. Svavelföreningarna som uppstår i nedbrytningsprocessen luktar illa. Ju fler såna här bakterier som håller igång i munnen, desto större är risken för dålig andedräkt som kallas halitosis på fackspråk.

Mjölkprodukter innehåller proteiner som munhålebakterierna ofta går i gång på lite extra, och även om du inte vill undvika mjölk helt kan det vara bra att veta om det.

Kanske ska du ta en extra sväng med tandborsten efter att du druckit en latte eller ätit en tallrik fil?

Flera orsaker till dålig andedräkt:

Beläggning på tungan – bakteriebeläggning på tungan ser ut som en luden grå eller vit hinna, den luktar illa. En tungskrapa kan vara ett bra hjälpmedel för att hålla tungan ren, luddfri och väldoftande. Finns på apotek.

Mat – kryddig och stark mat med exempelvis chili, curry och vitlök kan orsaka dålig andedräkt flera dagar efter det att du ätit den.

Rökning – luktar illa både i och utanför munnen, bästa (och enda) sättet att undvika denna obehagliga åkomma är att sluta röka.

Dåliga tänder – karies och bakterieangrepp i trasiga tänder kan orsaka dålig lukt. Regelbundna besök hos tandläkaren är viktiga för att upptäcka och laga sådana skador.