Hallå, hallon!
Uppdaterad 2014-03-19 | Publicerad 2012-08-09
Hallon tillhör faktiskt ros-familjen. De röda fina bären, som mognar både på vilda hallonbuskar och i trädgårdarna under sommarmånaderna, innehåller flera olika fruktsyror. Särskilt citronsyran ger hallonet dess friska smak.
I Sverige började man odla hallon redan under medeltiden och bäret och buskens blad har använts på många olika sätt inom naturmedicinen. Hallon är ganska vanligt förekommande även i moderna mediciner, men då oftast som smaksättare. Hallonsirap används nämligen, som du kanske själv känt någon gång, för att förbättra smaken i läkemedel.
Ät dem direkt
Varje hallon är egentligen en klunga många små bär. Varje sådant bär innehåller ett litet frö, det är de som gör hallonen lite ”knastriga” men också extra fiberrika jämfört med andra bär.
Bären är känsliga och blir snabbt mosiga, äter du dem direkt när du plockat dem kan du vara säker på att få i dig så mycket som möjligt av alla de nyttigheter som de färska bären innehåller.
Bären innehåller flera olika typer av skyddande oxidanter.