MINITEST: Så nyttig är din frukostjuice
Uppdaterad 2011-06-27 | Publicerad 2011-06-23
Apelsin är en riktig C-vitaminbomb. Men är juice lika nyttigt eller är det bara flytande kalorier som ger överskott på sockerkontot? Vi har pressat saften ur fyra olika juicer – och en färsk frukt.
Jordgubben, egentligen en smultronhybrid, började odlas i Frankrike och introducerades i Sverige på 1700-talet. Och tur var väl det. Inget bär symboliserar sommaren så som jordgubben.
Men, gubbarna är också bra för hälsan. De är rika på antioxidanter som skyddar mot UV-stålning, antocyaniner och ellagsyra. Dessutom är jordgubbar mer C-vitaminrika än apelsiner, ju rödare bär desto nyttigare.
100 gram jordgubbar innehåller bara 40 kilokalorier. Det är bara att frossa!
Fiende: Kolesterolet. Ett kanadensiskt-amerikanskt forskarteam har funnit att ett dagligt tillskott på 450 gram jordgubbar minskar kolesterolets skadliga påverkan på blodkärlen.
Hemligt vapen: Jordgubbar skyddar tänderna. En japansk studie där man undersökte 20 000 tandläkares kostvanor avslöjade att livsmedel (som jordgubbar) som innehåller karoten samt A- och C-vitaminer skyddade mot tandlossning.
Superkrafter: Vik hädan alla förkylningar! 125 gram jordgubbar motsvarar mer än rekommenderat dagsintag av C-vitamin (75 milligram).
Liv Sander
Johanna Björklunds