Håll koll på snapsen i midsommar
Publicerad 2011-06-15
Vi testar 3 snapsar till 3 midsommarklassiker.
Vilken snaps passar bäst? Och till vad? Det är frågan. Jon Hansson och Göran Winbergh har testat, smakat och satt betyg. Här är domen!
Skåne Akvavit (80), 700 ml, 235 kronor
Till matjessill: Småtrevligt men för mjäkigt till en potent matjes. Bryter inte av sillsötman och fräschar inte upp den som man vill att den ska.
Till Västerbottenspaj: Skåne möter norrländsk ost på ett varligt och respektfyllt vis. En fin liten sötma avslutar dejten. Tycke har alldeles bestämt uppstått. Bröllopsklockor? Kanske det?
Till senapssill: A marriage made in heaven! Eller kanske i Malmö? I varje fall klipper akvaviten av det sötsyrliga i inläggningen. Avslutar sedan med en god och kryddig rondör.
Løitens Export Aquavit (60), 500 ml, 179 kronor
Till matjessill: Betydligt bättre drag här än hos skåningen. Den klassiska akvavitkryddningen är som gjord för den här typen av rätter. Bryter av sötman och fiskigheten och bygger sedan upp en vacker kombo.
Till västerbottenspaj: Nä, den här norrbaggen är alldeles för grovhyvlad för våra väna norrländska. Hon får inte fram ett pip i det barkbeska och plankdoftande sällskapet.
Till senapssill: För eldig för senapssillen. Som ett tomtebloss i halsen. Avslutar dessutom med en barkig vedsmak från fatlagringen.
Aalborg Taffel Akvavit (34) 700 ml, 244 kronor
Till matjessill: Också en klassisk akvavit men råare och kummindriven. Funkar även den lysande. Smäller till sillstackaren så att han dämpar sig en smula, tar den sedan i handen och leder den vidare mot en god, brödig - om än något kort - eftersmak.
Till västerbottenspaj: Funkar inte med kumminstinkande dansk sprit. Spriten trycker helt ned pajens smaker.
Till senapssill: Trots all kummin och alla alkoholprocent lyckas den inte ta ner den söta sillen utan det slirar vidare i men med vassa kumminkanter. Och vi gillar det inte alls.
Jon Hansson & Göran Winbergh