Paris nästa för kallblodslandslaget

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-13

Nioårige kallblodet Stamping från Bollnäs vann V75 i lördags och kvalificerade sig för tävlingar i Paris i februari.

Moe Njord, Vingbo Stjärn och Myllarfaks tog de tre övriga platserna i det svenska kallblodslandslaget.

Sedan 2002 har Frankrike arrangerat en särskild vecka för kallblodiga hästar från Sverige, Norge och Finland. I februari är det dags igen för de exotiska kallbloden på den franska nationalarenan Vincennes.

Som vanligt blir det två lopp för hästarna som får ha tjänat högst 100 000 euro.

Nytt för i år var att de svenska hästarna fick tävla om biljetterna till loppen i Paris. De två främst placerade svenska hästarna i lördagens V75-lopp fick förtur att starta på Vincennes.

– Stamping vann och en norsk häst kom tvåa. Det blev alltså trean i mål, överraskningen Moe Njord från Boden, som kvalificerade sig. Båda tränarna tackade ja när jag senare på stallbacken frågade om de var intresserade av att åka till Paris, säger Roland Nordin på Svenska travsportens centralförbund, STC.

Bjuds på allt

STC och kallblodsföreningen Sleipner hade innan tävlingarna enats om vilka hästar som kunde vara aktuella för kallblodslandslaget. Vingbo Stjärn (femma i loppet) och Myllarfaks (diskvalificerad) bjöds in efter loppet.

– Franska travförbundet bjuder kuskar, tränare och ägare på både resa och uppehälle. Det här brukar vara väldigt trevliga och uppskattade resor, säger Roland Nordin.