Utbildningen – en förlustaffär

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-11-08

"Det är inte rimligt"

Utbildning lönar sig alltid. Eller?

En ny rapport visar att lärarutbildningen är en ren förlustaffär.

– Det krävs ett trendbrott nu, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.

Lärare är underbetalda, både ur livslöneperspektiv, jämfört med kollegor som saknar lärarexamen och i ett internationellt perspektiv. Det visar en ny rapport från Lärarförbundet. Samtidigt minskar intresset från unga att utbilda sig inom yrket.

– Idag är det en förlustaffär för en ung människa att bli lärare. Det krävs ett trendbrott nu, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén i ett pressmeddelande.

”Inte rimligt”

Rapporten visar stora skillnader mellan olika utbildningar. En systemvetare, med tre års utbildning, har en genomsnittlig lön på drygt 36 000 i månaden efter avdragen utbildningskostnad. En gymnasielärare har efter 4,5 års utbildning 24 000 i månaden när motsvarande kostnader räknats av.

– Det är inte rimligt att en lärare förlorar 12 000 i månaden jämfört med yrken med kortare utbildning och mindre ansvar, säger Eva-Lis Sirén.

”Alla har ansvar”

Nu kräver Lärarförbundet förändring.

– Arbetsgivarna slår idag bara ut med händerna och säger att det inte finns några pengar till höjda löner oavsett om lärarna är anställda av staten, kommunerna eller fristående skolor. Alla har ansvar för att höja läraryrkets status om vi ska kunna rekrytera de lärare som behövs, säger Eva-Lis Sirén.