Testa-vilket jobb ska du välja?

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-07

Gratis tester som hjälper dig välja rätt utbildning.

Osäker på vad du ska välja? Eller har du en dröm, men vågar inte ta steget? Studievägledare Monika Karlsson hjälper dig att navigera rätt.

Monika Karlsson på Vägledningsinfo hjälper dig att göra en kartläggning över vad du kan och vad du vill.

Vad du än väljer, så måste hjärtat vara med. Annars blir valet inte långsiktigt. Det menar Monika Karlsson, studievägledare på Vägledningsinfo. Men om hjärtat inte vet vad det vill, eller pekar i olika riktningar?

– Jag brukar fråga ”var är du, vad har du med dig, vart vill du?” Sedan kan man prata om hur man kommer dit, säger Monika Karlsson.

Många osäkra på sin kompetens

En bra studievägledning innehåller en kartläggning av personens önskemål, livssituation och erfarenheter. Många har grundläggande behörighet, utan att vara medvetna om det. Ändå är ett av de vanligaste orosmomenten om man har tillräckligt på fötterna för att kunna söka en viss utbildning. Ibland kan lågt självförtroende utgöra ett hinder. ”Inget” är ett vanligt svar på frågan om vad man är bra på.

– Då brukar jag fråga ”vad tycker du är lätt?” Vad kändes lätt i skolan eller där du jobbar idag? Ofta är det det som man är bra på, menar Monika.

Ta hjälp av tester

En miss som många gör är att inte riktigt skilja på utbildningen och yrket. Exempelvis kanske någon tycker att sjuksköterska verkar vara en bra utbildning, för att i nästa andetag säga att man inte vill jobba obekväm arbetstid. Då är det vägledarens uppgift att få syn på det och hitta alternativ som passar ihop bättre.

– Ett bra verktyg är att fråga några människor i sin omgivning vad de tycker att man är bra på.

Monika Karlsson tipsar också om gratis test som går att göra på internet, till exempel på arbetsförmedlingens hemsida. Där kan man testa sin profil istället för yrke och få en bredare känsla för vilken bransch man kan passa för.

– Hitta någon att bolla med, gå på utbildningsmässor och försök fokusera på dig själv: vad skulle jag allra helst göra och hur löser jag det utifrån den livssituation jag är i?

Monika Karlssons tips:

Dela med dig av dina tankar till ett bollplank

Be människor med yrken som intresserar dig att beskriva sin utbildning och sitt jobb.

Ta kontakt med en vägledare, det hjälper dig att få struktur

Använd de verktyg som finns på nätet

Försök tänka bort hinder: ekonomin, barn, ålder, avstånd till utbildningen – det mesta kan lösas.

Vägledningsinfo

Vägledningsinfo.se är en opartisk och kostnadsfri tjänst. Tjänsten är webbaserad och bemannas av studievägledare från vuxenutbildningen och högskolan som samarbetar i ett nationellt nätverk.

Genom Vägledningsinfo kan du få veta mer om studier och få stöd i dina val. Det kan gälla en enstaka fråga men också en mer förutsättningslös diskussion om dina framtida studier. Du väljer själv kommunikationssätt och i vilken omfattning du vill ha kontakt.

www.vagledningsinfo.se

Yrkeskompassen: vilket yrke passar
dig?
Intressetest - för dig som är osäker på vad du vill
göra:
Vad vill du syssla med i framtiden -
Utbildningsinfo:
Vilken karriär passar din personlighet?
(engelska)
Karriärspelet - vilken väg ska du välja?
(engelska)
Läs mer på
vägledningsinfo.se
Läs mer på
www.avstamp.nu
Läs mer på
syoguiden.com